Marketing USKinfo.ba
Slovenske vlasti odlučile priznati testove na koronavirus iz nekih bh. laboratorija

OBJAVLJEN SPISAK

Slovenske vlasti odlučile priznati testove na koronavirus iz nekih bh. laboratorija

Objavljeno na dan 28.09.2020 - 07:01 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Državljani Bosne i Hercegovine od 28. septembra, moći će putovati u Sloveniju bez 10-dnevnog karantina, ali pod uslovom da imaju negativan PCR test na koronavirus koji je urađen u nekoj od zemalja EU i Šengena. Također, slovenske vlasti su odlučile da priznaju i testove pojedinih laboratorija iz BiH koje smatraju relevantnim.

Upravo je spisak tih laboratorija objavljen na stranici Nacionalnog laboratorija za zdravlje, okoliš i hranu. Na stranici je objavljeno da test ne smije biti stariji od 48 sati, a da ga relevantnim i vjerodostojnim moraju identificirati Institut za mikrobiologiju i imunologiju, te Nacionalni laboratorij za zdravlje, okoliš i hranu.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, na spisku se nalazi 15 laboratorija i to: bolnica "Sveti vračevi" iz Bijeljine, Eurofarm centar iz Sarajeva, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske (uzorak se može uzeti i iz jedinica zavoda, npr. u Doboju, Zvorniku, Trebinju, Foči, Istočnom Sarajevu), Kantonalna bolnica "Dr. Irfan Ljubijankić" iz Bihaća, Kantonalna bolnica Zenica, Kantonalna bolnica Tuzla, Laboratorij Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš", Opća bolnica Tešanj, Privatni mikrobiološki parazitološki laboratorij u Sarajevu, Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Univerzitetska bolnica Foča, UKC Republike Srpske i Zdravstvena ustanova "Alea dr. Kandić" iz Sarajeva.

Osim za Bosnu i Hercegovinu, objavljeni su spiskovi laboratorija za još 16 zemalja - Albaniju, Armeniju, Brazil, Crnu Goru, Egipat, Hong Kong, Iran, Izrael, Kosovo, Meksiko, Sjevernu Makedoniju, Srbiju, Tursku, Rusiju i Ukrajinu.

Osoba koje dolaze iz navedenih zemalja, a nemaju negativan test na koronavirus iz validne laboratorije, određuje se karantin u trajanju od 10 dana.

Izuzeci u novom pravilu zvanične su prijavljeni radnici, prevoznici robe, putnici u tranzitu i slično.

 

Foto:EPA-EFE

 
PODIJELI OVU VIJEST
KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!