Slovenski carinici izbacili učenika iz ekskurzijskog autobusa

EU

Slovenski carinici izbacili učenika iz ekskurzijskog autobusa

Objavljeno na dan 05.10.2017 - 08:22 | Izvor: USKinfo.ba | faktor.ba


Mom sinu prijatelji iz razreda šalju slike s putovanja u Italiji, a on stavlja na njih svoj lik kao da je tamo. No njega su na grub način slovenski policajci izveli iz autobusa i bez objašnjenja mu zabranili da nastavi put s prijateljima do Italije. Tužan je, vratio se u Zagreb, ali to hrabro podnosi. Govori to sirijski liječnik (50) koji radi u zagrebačkim klinikama, čija je porodica prošle subote proživljavala pravu dramu.

Njegov 15-godišnji sin učenik je Klasične gimnazije u Zagrebu čiji je razred prošlu subotu krenuo na sedmodnevni put u Italiju. Svjestan da bi zbog porijekla njegov sin mogao imati problema na granicama, doktor se tri sedmice prije puta obratio italijanskoj ambasadi u Zagrebu i pitao šta od dokumenata moraju pribaviti. Inače, sin mu ima hrvatsku putovnicu za strance, a roditelji već pet godina žive i rade u Zagrebu.

- U ambasadi su rekli kako su dobili odgovor iz Rima da s tom putovnicom moj sin može slobodno putovati, a u istoj ambasadi kontaktirali su kolege iz slovenske ambasade, koji su to također potvrdili. Postojao je i službeni popis škole o učenicima koji putuju, za koji su također rekli da je važeći dokument - prepričava otac. No to nije bilo dovoljno.

U subotu oko 23 sata primio je poziv da dođe po sina, koji je ostao na granici.

- Sin je bio utučen. U pomutnji je uzeo torbu svoje prijateljice. Kad sam ga vratio kući, otišao sam na autobusku stanicu i cijelu noć provjeravao autobuse za Italiju i pitao bi li ko povezao torbu i predao je djevojčici. Nisam uspio - kaže za 24sata.hr.

Njegova supruga, koja radi s izbjeglicama u Zagrebu kao prevoditeljica u u Centru za stres i traumu, torbu je na kraju poslala preko jednog od korisnika centra, također izbjeglice. On je kao izbjeglica s valjanim dokumentima odnio torbu djevojčici u Italiju i vratio se u Zagreb. Taj put platili su 400 eura.

- Toliko smo bili očajni zbog sina, koji se putu radovao godinu dana, da smo zvali u ponedjeljak talijansku ambasadu i pitali za vizu. Već smo rezervirali kartu za let, ali su nam povratno javili da viza neće biti gotova do kraja sedmice, pa smo odustali - kaže otac.

Iz slovenske policije potvrđuju događaj, ali kažu da dječak nije ni mogao putovati jer naprosto nije imao vizu za Schengen. Jedan od učenika kaže da su u autobusu na granici čekali dva i pol sata. Roditelji kažu da je dječak omiljen u razredu i da govori pet stranih jezika.

O cijelom se slučaju oglasio i MUP iz kojeg su poručili da je “maloljetniku odbijen ulazak u Republiku Sloveniju od strane slovenske granične policije, iako je posjedovao putnu ispravu za strance izdanu od strane Republike Hrvatske i ima odobrenu supsidijarnu zaštitu u Republici Hrvatskoj“.

- Hrvatska granična policija zbrinula je maloljetnika na graničnom prijelazu Bregana do dolaska njegovog oca. S obzirom na to da se radi o maloljetnoj osobi koja ima i odobrenu supsidijarnu zaštitu ne možemo iznositi više detalja o ovom slučaju, koji je posljedica različite prakse primjene Direktive 2011/95/EU Europskog parlamenta i vijeća od 13. decembra 2011. godine.

Naime, člankom 33. navedene Direktive propisano je kako države članice dopuštaju slobodno kretanje unutar svog državnog područja korisnicima međunarodne zaštite pod istim uvjetima i uz ista ograničenja koja vrijede za druge državljane trećih zemalja koji zakonito borave na njihovim državnim području.

Međutim, navedenim člankom Direktive države članice u svom zakonodavstvu propisuju uvjete za ulazak državljana trećih zemalja koji u drugoj državi članici imaju odobreni neki oblik međunarodne zaštite, pod istim uvjetima kao i za druge strance koji zakonito borave.

Uzimajući u obzir da je maloljetnik bio dio grupe koja je organizirano putovala i činjenicu da Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske nije upoznato od strane slovenske policije s režimom granične kontrole kada su u pitanju osobe s odobrenom supsidijarnom zaštitom u RH, izražavamo žaljenje zbog situacije u kojoj se našao maloljetnik očito zbog striktne primjene navedene Direktive od strane slovenske policije - saopćili su.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!