Slovenski doktor optužen za ubistvo 6 pacijenata pušten iz pritvora

Ljubljana

Slovenski doktor optužen za ubistvo 6 pacijenata pušten iz pritvora

Objavljeno na dan 20.05.2016 - 11:17 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Okružni sud u Ljubljani u četvrtak je doktoru Ivanu Radanu ukinuo jednogodišnji pritvor tačno godinu dana od hapšenja pošto je sudski vještak obrane osporio nalaz prvog sudskog vještačenja.

Radan je optužen za eutanaziju šest pacijenata što je tužiteljstvo okvalificiralo kao ubistvo iz niskih pobuda.

Iako je u međuvremenu otpušten s neurološke klinike ljubljanskog Kliničkog bolničkog centra (UKC), gdje se je niz godina skrbio za najteže bolesnike, a ostao je bez liječničkog odobrenja za rad, dug pritvor koji je produžen i nakon početka suđenja bio je obrazložen opasnošću od ponavljanja kaznenog djela.

Odluku o puštanju optuženika na slobodu do izricanja presude sud je donio pošto je slovenski sudski vještak, klinički psiholog Aleš Friedel, opozvao svoje stručno mišljenje koje je opterećivalo ulogu Radana u više sumnjivih slučajeva smrti neizlječivo bolesnih kojima je navodno velikim dozama sredstava za ublažavanje bolova, te mješavinom kalija i morfija "skraćivao muke".

Friedel je u svoj eskpertizi Radanova psihološkog profila napisao da se radi o narcističkoj i destruktivnoj osobnosti s kompleksom više vrijednosti i nerealnom predodžbom o vlastitoj ulozi te da je kao takav bio u stanju izvršiti sadistički zločin nad bolesnicima. Takav je nalaz osporio sudski vještak kojeg je predložila obrana, a postupke Radana s bolesnicima i nevjericu da je obavljao eutanazije pred sudom je osporila i jedna od medicinskih sestara na odjelu.

Sudski vještak iz Austrije, dr. Wolfgang Kroell pred sudom je izjavio da Radan po njegovoj ocjeni koju je stekao iz medicinske dokumentacije nije odgovoran za smrt bolesnika čija smrt mu se stavlja na teret te da im je narkotike i druga sredstva u njihovim zadnjim trenucima propisivao po pravilima struke. Tužiteljica Katarina Bergant je najavila da će nakon odluke suda izmijeniti i ublažiti optužnicu protiv Radana.

U sadašnjoj optužnici on je optužen za ubistvo šest pacijenata i njihovo neovlašteno snimanje nakon smrti, falsificiranje medicinske dokumentacije, ali i za izdavanje različitih lijekova visoke vrijednosti bez recepta.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!