Služba za poslove sa strancima: Povećano prisustvo migranata u KS

VELIKI BROJ I U REGIONU

Služba za poslove sa strancima: Povećano prisustvo migranata u KS

Objavljeno na dan 15.05.2020 - 06:58 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Na jučerašnjem sastanku u Službi za poslove sa strancima posvećenom aktuelnoj situaciji povećanog prisustva migranata u Kantonu Sarajevo analizirano je dosadašnje stanje sigurnosti po tom pitanju, stanje u privremenim prihvatnim centrima Ušivak i Blažuj te preduzimanje mjera prema migrantima u uslovima prevencije COVID-a 19.

Konstatovano je da u zemljama okruženja postoji veliki broj migranata, te se prema procjenama u Grčkoj nalazi oko 100.000, a u Srbiji 7.000 do 8.000 migranata.

Popuštanjem mjera prevencije COVID 19 i omogućavanjem njihovog slobodnog kretanja, očekuje se da će značajan broj tih migranata krenuti preko Bosne i Hercegovine ka zemljama EU.

Istaknuta je odlična saradnja Službe za poslove sa strancima, MUP-a KS i Međunarodne organizacije za migracije u osiguranju normalnog funkcionisanja privremenih prihvatnih centara na području Kantona Sarajevo, saopćeno je iz te službe.

Naglašeno je da je u privremenim prihvatnim centrima Ušivak i Blažuj trenutno smješteno 2.300 migranata što predstavlja ozbiljan sigurnosni izazov na području Kantona Sarajevo.

Sagovornici su se usaglasili da će nastaviti održavati redovne sastanke u cilju rješavanja svih otvorenih pitanja, te održavanja povoljne situacije u kontekstu povećanog prisustva migranata u Kantonu Sarajevo.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!