Smajlović: Koronavirus ne prenosi se hranom

Potvrdila Evropska agencija za sigurnost hrane

Smajlović: Koronavirus ne prenosi se hranom

Objavljeno na dan 27.03.2020 - 08:50 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Profesor Muhamed Smajlović s Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu kazao je kako se koronavirus ne prenosi hranom, što je potvrdila i Evropska agencija za sigurnost hrane.

- Ono što mogu preporučiti jeste da, ukoliko kupujete neke proizvode, očistite ambalažu ili operete prije upotrebe. To je više zbog kontakta. 

Ljudi su vani, dodiruju razne površine, od šteka do stolova. 

Zbog toga se preporučuje često pranje ruku i dezinfekcija, jer se korona prenosi kapljičnim putem. Trebamo slušati ljekare - rekao je Smajlović.

Za COVID se sumnja da je zonotička bolest, odnosno bolest koja se prenosi sa životinja na ljude. Smajlović kaže kako su u toku istraživanja da se utvrdi s koje životinje je prenesen ovaj virus.

-Još nije dokazano da je od slijepog miša, ali se pretpostavlja s obzirom na to da je slična SARS-u. Tri četvrtine zaraznih bolesti dolaze od životinja. Tako smo uz brucelozu uvezli i druge bolesti - rekao je Smajlović.

Građanima je poručio da se ne trebaju brinuti za meso koje se uvozi, jer inspektori pregledaju sve namirnice koje uđu na našu teritoriju.

-Trudimo se da namirnice budu zdravstveno ispravne, ne sadrže patogene mikroorganizme ili ostatke toksičnih supstanci i lijekova. Naše je da se pobrinemo od nastanka do stola da hrana bude ispravna - rekao je Smajlović.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!