Smanjen priliv migranata u BiH, povećanje moguće na proljeće

Zbog vremenskih uvjeta

Smanjen priliv migranata u BiH, povećanje moguće na proljeće

Objavljeno na dan 12.02.2019 - 08:40 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Priliv migranata u BiH znatno je smanjen zbog vremenskih uvjeta i od početka godine registrirano ih je 1.045, a budući da je povećanje moguće na proljeće, jedan od prioriteta je bolja kontrola da ne bi bili preopterećeni smještajni kapaciteti u Unsko-sanskom kantonu, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti nakon sastanka Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH. 

Na teritoriju BiH trenutno se nalazi 3.900 migranata smještenih u sedam prihvatnih centara u Bihaću, Sarajevu, Mostaru, Cazinu i Velikoj Kladuši.

Dragan Mektić, predsjedavajući Štaba koji je danas u Sarajevu razmatrao sigurnosnu i humanitarnu situaciju, te plan za djelovanje nadležnih institucija, upoznao je prisutne da Služba za poslove sa strancima BiH provodi proceduru preuzimanja na upravljanje prihvatnih centara u Bihaću, Bira i bivši Đački dom.

Dogovoreno je i da osobe koje su sklone vršenju krivičnih djela budu izmještane u Imigracioni centar u Istočnom Novom Sarajevu.

Prioritet i u narednom periodu bit će jačanje kontrole istočne granice BiH da bi bio smanjen broj ulazaka ilegalnih migranata.

Granična policija BiH će u narednom periodu biti popunjena sa 100 novih policajaca, a uskoro će u funkciji biti i 10 čamaca za patroliranje na rijeci Savi i Drini.
 
U ovoj godini su iz IPA fondova namijenjena dva miliona eura za podršku i opremanje sigurnosnih agencija u BiH.

Troškove smještaja, ishrane i liječenja migranata EU će sa 11 miliona eura finansirati posredstvom međunarodnih organizacija.  

Osim članova Štaba, koje čine predstavnici svih nadležnih institucija s nivoa države i entiteta, današnjem sastanku je prisustvovao i komesar policije Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!