Smrtna kazna za Alžirca zbog otmice i obezglavljenja turiste iz Francuske

ZLOČIN IZ 2014. GODINE

Smrtna kazna za Alžirca zbog otmice i obezglavljenja turiste iz Francuske

Objavljeno na dan 19.02.2021 - 07:46 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba /Foto: Herve Gourdel


Alžirski sud je osudio na smrtnu kaznu Abdelmaleka Hamzaouija zbog otmice i ubistva francuskog turiste i planinara Hervea Gourdela (55) 2014. godine.

Gourdel je otet dok je istraživao Nacionalni park Djurdjura, a kasnije se pojavio video njegove smrti, odnosno obezglavljenja iza kojeg stoji grupa Jund al-Khilafa povezana s terorističkom grupom IDIL.

Osumnjičeni Hamzaouiji se pojavio na sudu u četvrtak, dok se ostalim osumnjičenim sudilo u odsustvu. On je odbacio odgovornost za ubistvo te je rekao sudu da je optužen samo kako bi se udovoljilo Francuzima i stavila tačka na ovaj slučaj.

Nekoliko osoba koje su bile s Gourdelom u parku također su proveli određeno vrijeme u zarobljeništvu te su potvrdili da je Hamzaoui bio među onima koji su ih oteli.


Uprkos smrtnoj kazni, u Alžiru postoji moratorij na pogubljenja od 1993. godine.

Gourdel je bio iskusan planinar, a otet je u septembru 2014. godine. Kasnije je objavljen video na kojem je obezglavljen nakon što je Francuska odbila prekinuti napade na IDIL u Iraku i Siriji. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u januaru 2015. godine nakon što je Alžir mobilizirao hiljade vojnika kako bi pomogli da se tijelo pronađe.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!