Solarnom energijom osvijetljen granični prelaz Užljebić

USK

Solarnom energijom osvijetljen granični prelaz Užljebić

Objavljeno na dan 30.07.2021 - 13:46 | Izvor: USKinfo.ba |


Granični prijelaz Užljebić između BiH i susjedne Republike Hrvatske, na putnom pravcu Ripač – Gospić, osvjetljen je solarnom energijom u projektu koji je upravo završila Uprava za indirektno oporezivanje.

Granični prijelaz Užljebić je međunarodni granični prijelaz za promet putnika. S obzirom na lokaciju ovog graničnog prijelaza, isti nije imao dovod električne energije, već je potreba za strujom rješavana putem agregata. Zbog opterećenja vrlo često su se dešavali prekidi snabdijevanjem energijom i prijelaz je znao biti u potpunom mraku. 

U prethodnom periodu UIO je pokušala riješiti ovaj problem sa preduzećima za elektrodistribuciju, na način da se putem dalekovoda dovde električna energija do graničnog prijelaza Užljebić. S obzirom da se problem snabdijavanja ovog graničnog prijelaza nije mogao riješiti, direktor UIO dr. Miro Džakula donio je odluku da se elektrifikacija graničnog prijelaza  Užljebić uradi putem solarne energije. Projekat elektrifikacije ovog graničnog prijelaza purtem solarnih panela upravo je završen, čime je obezbijeđeno snabdijevanje električnom energijom ovog međunarodnog graničnog prijelaza. Ukupna vrijednost investicije iznosila je 60.000 KM, saopćeno je iz UIO BiH.  
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!