Špirić i Čović danas u Zagrebu na konferenciji povodom 25 godina Dejtonskog sporazuma

BROJNI GOVORNICI

Špirić i Čović danas u Zagrebu na konferenciji povodom 25 godina Dejtonskog sporazuma

Objavljeno na dan 15.12.2020 - 08:28 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić i zamjenik predsjedavajućeg ovog doma Dragan Čović učestvovat će u Zagrebu na konferenciji pod nazivom "Naslijeđe mira".

Na konferenciji koju zajednički organizuju Hrvatska akademija nauka i umjetnosti i Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, Špirić i Čović obratit će se učesnicima u okviru trećeg konferencijskog panela tokom kojeg će se razgovarati o euroatlantskoj posvećenosti BiH, najavljeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

U okviru istog panela predviđeno je obraćanje komesara EU za politiku susjedstva i pitanja proširenja Olivera Varheljija, ministra vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana i specijalnog predstavnika EU za zemlje Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka.

Konferenciju, koja će biti održana u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci, trebalo bi da otvore predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Hrvatske akademije nauka i umjetnosti Velimir Neidhart, a putem videolinka predviđeno je i obraćanje visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella.


U okviru prvog panela konferencije pod nazivom "Od Vašingtonskog do Dejtonskog sporazuma: šta je omogućilo mir?" najavljeno je obraćanje učesnika pregovora u Dejtonu - bivšeg ministra vanjskih poslova Hrvatske Mate Granića, bivšeg člana Predsjedništva BiH i ministra vanjskih poslova Harisa Silajdžića, američkog diplomate i učesnika mirovnih pregovora Christophera Hilla, vojnog predstavnika SAD-a na pregovorima u Dejtonu generala Wesleyja Clarka te člana delegacije Hrvatske na tim pregovorima Miomira Žužula.

U okviru drugog panela pod nazivom "povezivanje principa tri konstitutivna naroda s presudom Sejdić i Finci: koji je put naprijed", učesnicima konferencije obratit će se pravni stručnjaci i profesori ustavnog prava iz SAD-a, Hrvatske i iz BiH.


Najavljeno je i videoobraćanje ministra vanjskih i evropskih poslova Francuske Jean.Yvesa le Driana.

Opći okvirni sporazum za mir u BiH parafiran je u Dejtonu 21. novembra 1995. godine, a zvanično potpisan u Parizu 14. decembra te godine.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!