Sprema se jednokratna novčana pomoć penzionerima, ko je neće dobiti?

BiH

Sprema se jednokratna novčana pomoć penzionerima, ko je neće dobiti?

Objavljeno na dan 01.07.2021 - 15:31 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com / Foto:N1


Usvojivši danas informaciju Federalnog ministarstva finansija o jednokratnoj novčanoj podršci penzionerima, Vlada FBiH je zadužila Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje da, na osnovu ukupnog broja penzionera, sačini finansijsku analizu neophodnih sredstva za njenu isplatu.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike zaduženo je da pripremi prijedlog podzakonskog akta kojim će biti definisana visina nužnih sredstava za isplatu jednokratne novčane podrške i modaliteti isplate po kategorijama penzionera, izuzeci od isplate, vremenski okvir isplate jednokratne novčane podrške penzionerima, kao i sva druga relevantna pitanja.

Zadužen je Federalni zavod PIO da Federalnom ministarstvu finansija podnese Zahtjev za unutrašnju preraspodjelu sredstava u skladu sa Zakonom o izvršavanju Budžeta FBiH za 2021. godinu. Ovo ministarstvo će, nakon što dobije ovaj zahtjev, donijeti rješenje o unutrašnjoj preraspodjeli sredstava.Informacija za današnju sjednicu Vlade sačinjena je nakon što je 24. juna ove godine održan sastanak predstavnika Vlade FBiH i Saveza udruženja penzionera u FBiH, a s ciljem poboljšanja materijalnog i socijalnog položaja penzionera u okolnostima pandemije COVID-19.

Budući da nisu ispunjeni zakonski uslovi za usklađivanje penzija, Vlada FBiH je, u želji da pomogne najosjetljivijoj kategoriji stanovništva, a uvažavajući realne finansijske budžetske mogućnosti, ponudila podršku za prevazilaženje otežanog materijalnog statusa penzionera u vidu jednokratne finansijske podrške penzionerima koji su rezidenti Bosne i Hercegovine, a penzije ostvaruju kod Federalnog zavoda PIO, za sve kategorije osim za one koji ostvaruju najviše penzije, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!