Srbija počela s proizvodnjom ruske vakcine Sputnik V

Na institutu "Torlak"

Srbija počela s proizvodnjom ruske vakcine Sputnik V

Objavljeno na dan 14.04.2021 - 17:03 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Na institutu "Torlak" u Beogradu danas je pokrenuta proizvodnja ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnik V koja će se u budućnosti moći izvoziti i u države regiona, saopćio je Ruski fond za direktne investicije (RFPI).

"RFPI i Institut za virusologiju i vakcine 'Torlak' objavljuju da je pokrenuta proizvodnja ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnik V u Srbiji. Ovim je Srbija postala prva država u južnoj Evropi koja će proizvoditi Sputnik V. Proizvodnja u Srbiji je u skladu sa najstrožijim standardima", naveli su iz Ruskog fonda za direktne investicije.

Kako pišu srbijanski mediji, u fondu je naglašeno da će u budućnosti biti omogućen izvoz preparate i u druge države regiona.

"U skladu s dogovorima koji su postignuti između Ruskog fonda za direktne investicije i Instituta 'Torlak' u Srbiji je u kratkom roku uspješno pokrenuta proizvodnja vakcine Sputnik V. Srbija je prva evropska država koja je počela proizvoditi rusku vakcinu", naveo je direktor ruskog fonda Kiril Dimitrijev.

Podsjetio je da se od početka ove godine vakcina aktivno koristi za imunizaciju stanovništva i zahvaljujući pokretanju lokalne proizvodnje razmjere vakcinacije mogu biti znatno uvećane.

Foto: EPA-EFE

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!