Srbija se protivi formiranju oružanih snaga Kosova

Regija

Srbija se protivi formiranju oružanih snaga Kosova

Objavljeno na dan 14.09.2018 - 17:52 | Izvor: USKinfo.ba | balkans.aljazeera.net


NATO i SAD traže da se formiranje vojske Kosova izvede kroz ustavne promjene i to se ne može dogoditi bez predstavnika Srba u Skupštini Kosova, kaže šef diplomatije Srbije Ivica Dačić.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u petak da se njegova zemlja apsolutno protivi formiranju oružanih snaga Kosova, jer je to, kako je rekao, u suprotnosti s Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i jer ugrožava sigurnost na Kosovu, javila je Beta.

On je dodao da Rezolucija 1244 kao oružane snage predviđa samo KFOR te je upitao čemu bi vojska Kosova služila.

Prema njegovim riječima, NATO i SAD traže da se formiranje oružanih snaga Kosova izvede kroz ustavne promjene te da se to ne može dogoditi bez predstavnika Srba u Skupštini Kosova.

Vlada Kosova usvojila je u četvrtak nacrt zakona o transformaciji Kosovskih bezbedonosnih snaga - KBS u vojsku Kosova i proslijedila ga Skupštini Kosova na usvajanje.

Tri osnovna nacrta zakona

Prvi čovjek KBS-a Rrustem Berisha predstavio je tri osnovna nacrta zakona vezana za transformaciju KBS-a u vojsku, i to nacrte zakona o KBS-u, o službi u KBS-u i o budućem ministarstvu odbrane.

Kako za sada poslanici Srpske liste ne žele glasati za ustavne promjene neophodne za formiranje vojske Kosova, on je naglasio da će se ustavne promjene desiti kada se budu stvorili uslovi za to.

Premijer Ramush Haradinaj je kazao da Vlada Kosova ima nadležnosti da usvoji ovaj zakon, ali je dodao da su nastavljene i konsultacije s međunarodnom zajednicom, koja je do sada insistirala da se transformacija KBS-a u vojsku obavi kroz ustavne promjene.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!