Srbija uvodi potpunu zabranu fizičkog kažnjavanja djece

BEZ PRUTA I ŠIBE

Srbija uvodi potpunu zabranu fizičkog kažnjavanja djece

Objavljeno na dan 11.04.2019 - 08:45 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Najnovijim izmjenama i dopunama Porodičnog zakona, uvodi se potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja i upotrebe fizičke sile prilikom vaspitanja djeteta, najavio je Dragan Vulević, posebni savjetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Smisao uvođenja ovih zabrana, međutim, nije kažnjavanje, već edukacija roditelja o nenasilnim metodama vaspitanja, prenosi Al Jazeera Balkans.

Vulević je za beogradsku Politiku kazao kako niko neće ići u zatvor, niti će biti lišen roditeljskog prava ako je dijete "dobilo ćušku, čvrgu ili udarac po zadnjici".

"Roditeljima će biti ponuđena edukacija o nenasilnim metodama vaspitanja, i to u okviru savetovališta za brak i porodicu, razvojnih savetovališta, škola za roditelje", istakao je on, prenosi agencija Tanjug.

"Mi smo svjesni da nećemo dobiti rezultate za godinu dana, jer je mijenjanje stavova i ponašanja proces za koji je potrebno vrijeme", dodaje savjetnik ministra.

Vulević podsjeća kako je sadašnjim zakonom već predviđeno (djelimično) lišavanje roditeljskog prava ako roditelj kontinuirano provodi fizičko kažnjavanje koje se može označiti kao zlostavljanje djeteta.

Cilj izmjena zakona je da u svijesti roditelja postoji ideja kako je fizičko kažnjavanje djeteta zakonom zabranjeno te kako u vaspitavanju mališana nije neophodno koristiti prut i demonstrirati zakon jačeg.TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!