Marketing USKinfo.ba
 Sredjoškolci koji su se borili protiv podjela u Jajcu dobitnici nagrade ''Max van der Stoel''

ODLAZE U HAG

Sredjoškolci koji su se borili protiv podjela u Jajcu dobitnici nagrade ''Max van der Stoel''

Objavljeno na dan 07.11.2018 - 23:02 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Srednjoškolci iz Jajca, koji su izabrani kao dobitnici "Max van der Stoel" nagrade za 2018. godinu za njihovu borbu protiv odluke kantona o osnivanju nove srednje škole i samim tim segregacije učenika, prisustvovati će ceremoniji dodjele nagrada povodom 25. godišnjice Visokog komesara OSCE-a za nacionalne manjine.

Nagradu će im uručiti Visoki komesar OSCE-a za nacionalne manjine (HCNM) Lamberto Zannier i ministar vanjskih poslova Holandije Stef Blok, 9. novembra u Hagu.

Nagradu "Max van der Stoel" primit će neformalna grupa srednjoškolca koja je inicijator protesta među kojima su Azra Keljalić, Ajla Vrebac, Nikolas Rimac i Tarik Šehić, te profesorice Amela Kavazbašić i Josipa Bogić, kao i aktivista Samir Beharić.

Ivica Jukanović, također jedan od inicijatora protesta i Zdenko Ištvanić, direktor Srednje strukovne škole "Jajce", iz opravdanih razloga neće moći prisustvovati dodjeli nagrade.

Na ceremoniji dodjele nagrade prisutnima će se u Palati mira obratiti generalni sekretar OSCE-a Thomas Greminger, prvi potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans, generalni direktor Fondacije Carnegie – Palata mira Erik de Baedts, šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce Berton, ambasadorica Bosne i Hercegovine u Holandiji Mirsada Čolaković, te Azra Keljalić u ime jajačkih srednjoškolaca.

U sklopu njihove posjete Holandiji, planiran je i obilazak Amsterdama, a nagradu "Max van der Stoel", koja sa sobom nosi premiju od 50.000 eura će utrošiti na nove ideje učenika.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!