Srušio se avion koji je nosio tonu kokaina

Venecuela i Kolumbija

Srušio se avion koji je nosio tonu kokaina

Objavljeno na dan 21.05.2015 - 11:39 | Izvor: USKinfo.ba | haber.ba


Mali avion na putu iz Venecuele, koji je nosio više od tone kokaina, srušio se na Karibima nakon što su ga presrele i jurile vazduhoplovne snage Kolumbije.

Venecuela i Kolumbija su potvrdile pad aviona, ali su objavile različite verzije o tome kako se to dogodilo, prenijela je agencija AP.

Video-snimak koji su objavile vazduhoplovne snage Kolumbije pokazuju kako je borbeni avion presreo avion iz Venecuele haker 800 kada je ušao u vazdušni prostor Kolumbije, oko pola tri poslije ponoći, prenose Nezavisne.

Zvaničnici su izjavili da je avion pokušao da izmanevriše situaciju i pobjegne, ali u tome nije uspio, a kada je jedan od njegovih motora otkazao, srušio se na obalu Puerto Kolumbije.

Obalska straža Kolumbije saopštila je da je tijelo pilota, zasad nepoznate nacionalnosti, pronađeno između olupina zajedno sa 1,2 tone kokaina upakovanih u pakete od jednog kilograma.

Nekoliko sati kasnije, ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino izjavio je na nacionalnoj televiziji da se avion spustio na tajnoj pisti u zapadnoj državi Apur neposredno poslije ponoći.

“Kada je avion nekoliko sati kasnije ponovo poletio, venecuelanski avioni su mu naredili da se spusti, ali su pucali kada je on odbio”, dodao je Padrino.

On je naglasio da su venecuelanske vlasti izgubile trag aviona u blizini granice i da su upozorili partnere u Kolumbiji.

Venecuela je postala ključna zemlja za tranzit kokaina proizvedenog u Kolumbiji, navodi AP.

SAD su sankcionisale nekoliko vladinih zvaničnika i visokih članova u vojsi zbog toga što su navodno u dosluhu sa trgovcima droge.

Veliki dio kokaina prokrijumčari se do centralne Amerike kopnenim putem da bi se izbjegao vazdušni prostor Kolumbije, koji se nadzire u saradnji sa SAD.

Od 2013, vlasti Venecuele tvrde da su oborile ili neutralisale 90 aviona koji su nosili više od 180 tona kokaina.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!