Šta je  Ibro Ćufurović danas kazao u Sudu BiH

Tužilaštvo traži produženje pritvora za bivšeg isilovca

Šta je Ibro Ćufurović danas kazao u Sudu BiH

Objavljeno na dan 17.05.2019 - 13:29 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


U Sudu BiH održano je ročište prema prijedlogu Tužilaštva BiH da se Ibri Ćufuroviću, koji je prije mjesec deportiran iz Sirije, produži pritvor još za dva mjeseca. 

Tužilaštvo BiH za bivšeg pripadnika terorističke Islamske države traži produženje pritvora zbog straha od bijega i ponavljanja krivičnog djela. Ćufurović je u Sud BiH dovezen iz KPZ-a Zenica, a u ovu pravosudnu instituciju pripadnici Sudske policije dovezli su ga na donji ulaz.

Tužilac Ćazim Hasanspahić kazao je da istraga protiv Ćufurovića zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe i dalje traje te da je saslušano na desetine svjedoka koji su potvrdili da je Ćufurović počinio djelo za koje se tereti.  

Tužilac smatra da su dostavljeni novi dokazi da postoji opravdanost produženja pritvora, kao i snimak koji potvrđuje navode da je Ćufurović pokazao istrajnost u činjenju krivičnog djela te da je u Siriji boravio sve do kraha ISIL-a. Pojasnio je da je osumnjičeni u Siriji boravio pet godina i da postoji osnovana sumnja da se borio za Islamsku državu.  

Ćuforovićev advokat Senad Dupovac rekao je da je prijedlog Tužilaštva za produženje pritvora neosnovan te da dokazi Tužilaštva ne potvrđuju navode da je njegov branjenik počinio djelo za koje se tereti. Dupovac tvrdi da se Ćufurović dobrovoljno vratio u BiH te da je 19 mjeseci bio u logoru. 

- Ako je, kako tvrdi Tužilaštvo, ISIL doživio krah u Siriji, kako će onda Ćufurović počiniti krivično djelo - rekao je Dupovac i dodao da traži od Suda da mu se umjesto pritvora odrede mjere zabrane.

Osumnjičeni Ćufurović obratio se Sudu kazavši da se on dobrovoljno vratio u Bosnu te da je to pokušao i 2016. i 2017. godine, ali da je zarobljen od sirijskih demokratskih snaga.

- Supruga i dvoje djece i dalje su ostali u Siriji, sve dok se oni ne vrate, nisam spreman ni na kakvu saradnju - istakao je Ćufurović. 

Svjedoci pod zaštitom

Tužilaštvo tvrdi da su saslušani mnogobrojni svjedoci u ovom predmetu, ali da ovi iskazi ne mogu biti dostavljeni odbrani zbog same istrage. Tužilac Hasanspahić tvrdi da je jedan svjedok zatražio mjere zaštite.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!