Stanić: Iz Dodika progovora strah od protesta nezadovoljnog naroda u RS-u

Glas opozicije

Stanić: Iz Dodika progovora strah od protesta nezadovoljnog naroda u RS-u

Objavljeno na dan 11.04.2017 - 16:50 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Miloradu Dodiku se priviđaju protesti, pa ih zato i pominje, ocijenio je danas poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Miladin Stanić.

Nakon najave predsjednika SNSD-a da će, ako SDS bude organizovao bilo kakvu šetnju i proteste u RS-u, i SNSD istog dana i na istom mjestu to isto uraditi, Stanić je ocijenio da je "iz Dodika progovorio strah, jer je svjestan narodnog nezadovoljstva koje je proizvela katastrofalna politika njegove partije".

To je, kazao je, vidljivo u agraru.

Vlada RS-a je, tvrdi Stanić, od 2010. do 2016. godine poljoprivrednicima ostala dužna više od 200 miliona KM podsticajnih sredstava.

"Ponuda od novih 10 miliona KM u vidu podsticaja je bacanje soli u oči poljoprivrednicima u RS-u. Na godišnjem nivou se kroz podsticaje, od planiranih 60 miliona KM, 'ukrade' 10 miliona KM o čemu govori i činjenica da ni poslanici, ni skupštinski odbor za poljoprivredu ne mogu dobiti odgovor na koji način i kojim poljoprivrednicima je podijeljeno tih 60 miliona KM podsticaja godišnje. Dio novca odlazi po osnovu političkih, rodbinskih i drugih relacija subjektima iz redova vladajućeg SNSD-a", ustvrdio je on.

U Vladi RS-a su, kaže, tokom posljednjih razgovora s predstavnicima poljoprivrednika, "okupili uglavnom svoje političke istomišljenike, čije učešće u poljoprivrednoj proizvodnji ne predstavlja više od pet posto ukupne proizvodnje na godišnjem nivou u RS-u".

"Čak ni tih pet posto poljoprivrednika se ne slaže s uvođenjem akciza na gorivo bez 'plavog dizela', koji bi bio zakonska obaveza. Regresirana nafta je privremena mjera koja nije zakonska obaveza i u funkciji je kratkotrajnog smirivanja nezadovoljstva ratara. To je još jedan od Vladinih načina da zavara poljoprivredne proizvođače", tvrdi Stanić.

Prethodno je Dodik danas ponovio da će Vlada usmjeriti 10 miliona KM poljoprivredi, čime bi svi negativni efekti iz Zakona o akcizama za poljoprivrednike biti subvencionirani.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!