Stari most u Mostaru osvijetljen bojama turske zastave podovom rođendana te zemlje

Nacionalni praznik

Stari most u Mostaru osvijetljen bojama turske zastave podovom rođendana te zemlje

Objavljeno na dan 29.10.2021 - 18:04 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Stari most u Mostaru večeras je osvijetljen bojama zastave Republike Turske u sklopu svečanosti obilježavanja 98. rođendana te zemlje, koji je u najvećem hercegovačkom gradu organizovao Generalni konzulat Republike Turske u Mostaru.

Rođendan Turske države koja je osnovana prije 98 godina obilježava se nizom manifestacija u Turskoj i amabasadama te zemlje širom svijeta uz prigodne programske sadržaje, kad se podsjeća na historijat te zemlje i značaj 29. oktobra koji se obilježava kao nacionalni praznik.

Zbog položaja države na dva kontinenta, turska kultura je jedinstven spoj istočnjačkih i zapadnjačkih običaja i tradicija. Položaj zemlje između Europe na zapadu, središnje Azije na istoku, Rusije na sjeveru i Bliskog istoka na jugu, dao je Turskoj i veliku stratešku važnost.

Turska je demokratska, sekularna, unitarna, ustavna republika čiji je politički sustav 1923. utemeljio Mustafa Kemal Atatürk, nakon propasti Osmanskog Carstva poslije Prvog svjetskog rata.

Od tada se politika države počela okretati zapadu, tako da je Turska danas članica mnogih zapadnih organizacija kao što su Vijeće Europe, NATO, OECD i OSCE.

Turska je 2005. počela pregovore za članstvo u Europskoj uniji. Istovremeno država održava i pojačava svoje političke i gospodarske odnose s istočnjačkim zemljama.

Podsjetimo da je Stari mostu Mostaru djelo turskog neimara Hajrudina, a izgrađen je u razdoblju između 1557 – 1566. godine i tada je slovio za najveću lučna konstrukcija na svijetu, a danas je UNESCO-va svjetska baština i simbol Mostara i BiH.

Foto: G. Š./Klix.baTAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!