Stojanović: Zar nikome u DF-u ne smeta stav SDA da predsjedavajući mora biti Bošnjak

USTAV I PROCEDURE

Stojanović: Zar nikome u DF-u ne smeta stav SDA da predsjedavajući mora biti Bošnjak

Objavljeno na dan 20.01.2020 - 09:28 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Predsjednik Kluba SDP-a Igor Stojanović iznio je kritike na račun DF-a zbog, kako on smatra, tolerancije na izjave iz SDA o tome da Bošnjak mora biti predsjedavajući Skupštine KS, jer su Bošnjaci najmnogoljudniji u Kantonu Sarajevo.

Podsjetimo, riječ je o prošlosedmičnoj izjavi Mirze Čelika (SDA) kojeg je nova parlamentarna većina izabrala za predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo.

"Mi smo dobili odluku OHR-a i kažemo da smo mi u pravu, a ne oni. U mišljenju OHR-a piše da su konstutivni narodi Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Napominjem da su u KS Bošnjaci najmnogoljudniji narod i od 35 zastupnika 29 je u Skupštini KS. Pitam vas i građane KS da li je ugrožen vitalni nacionalni interes Bošnjaka u ovoj situaciji u kojoj oni kažu da je predsjedavajuća do 27. bila Danijela Kristić koja se izjašnjava kao Hrvatica, a s druge strane imamo premijera iz reda Ostalih, gdje su tu Bošnjaci", kazao je Čelik.

Stojanović je rekao da ne očekuje da ravnopravnost i jednakost promoviše SBB "kao stranka koja se predstavlja kao bošnjačka".

"Mada sam mislio da im je više stalo do zajedništva i da su manje nacionalni nego SDA. Ali da li je moguće da baš nikome iz DF-a ne smeta to što SDA tvrdi da predsjedavajući mora biti Bošnjak, jer su Bošnjaci najmnogoljudniji u Kantonu Sarajevo? Makar se kršio Ustav i procedure. Kada SNSD ili HDZ kažu nešto slično, osudimo ih kao nacionaliste. Kao što i jesu. Jer Ustav kaže da smo jednaki. Baš nikome iz građanskog DF-a ne smeta i stat će iza takvog stava SDA. Nadam se da u DF-u još uvijek ima bar neko da mu smeta", istaknuo je Stojanović.

Kaže da nije spreman na kapitulaciju pred etničkim konceptima.

"Koliko god daleko izgledala BiH bez entiteta i s jednim predsjednikom države, nikome ne daje za pravo da pristane na podjelu i ekskluzivne teritorije za jedne, druge ili treće", poručio je on.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!