Stoltenberg nakon sastanka s Vučićem poručio da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije

OČUVATI MIR I STABILNOST

Stoltenberg nakon sastanka s Vučićem poručio da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije

Objavljeno na dan 17.05.2021 - 18:27 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas u Briselu da je Alijansa posvećena Misiji KFOR-a, koja obezbjeđuje sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve na Kosovu.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem naglasio da je Misija KFOR-a najočiglednija demonstracija posvećenosti NATO-a da se obezbijedi sigurno okruženje i garantuje sloboda kretanja na osnovu mandata Vijeća sigurnosti UN.

On je ponovio da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije, kao i spremnost za saradnju sa Beogradom.

"Suočavamo se sa zajedničkim bezbjednosnim izazovima, a partnerstvo može donijeti benefite građanima Srbije", rekao je Stoltenberg.Stoltenberg je rekao i da Alijansa podržava proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, te ocijenio da je dijalog najbolja platforma za nalaženje rješenja, koja poštuju prava svih zajednica i da se postigne trajan mir.

Vučić je izrazio zadovoljstvo sastankom, te naglasio da su od Stoltenberga dobijena mnoga uvjeravanja o svim bezbjednosnim pitanjima na Zapadnom Balkanu.

"Imali smo neka pitanja u vezi sa određenim glasinama, Stoltenberg je bio jasan u svom odgovoru u potrebi da se zadrže mir i stabilnost u regionu i da se KFOR i snage NATO-a fokusiruju na očuvanje mira i stabilnosti. Mislim da će to donijeti mir ljudima, ne samo na Kosovu, već i u cijelom regionu", rekao je Vučić i ponovio da je Srbija u potpunosti posvećena procesu dijaloga Beograda i Prištine.

Vučić je, istakavši da će Srbija ostati vojno neutralna, rekao i da će Srbija na jesen obilježiti 15 godina Partnerstva za mir, te pozvao Stoltenberga da posjeti Srbiju.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!