Stranci više neće moći izaći iz BiH dok ne plate kazne

Izmjene Zakona o prekršajima

Stranci više neće moći izaći iz BiH dok ne plate kazne

Objavljeno na dan 04.09.2019 - 09:10 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Stranci koji naprave saobraćajni prekršaj u našoj zemlji više neće moći prijeći granicu dok ne plate kaznu. To je jedna od izmjena Zakona o prekršajima koje će se 10. septembra naći pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. 

Kako je predlagač, Vlada FBiH, naveo u obrazloženju, cilj izmjena je otklanjanje nedostataka primijećenih tokom primjene ovog zakona.

Sloboda kretanja

Da su izmjene potrebne, utvrdila je Radna grupa koju je formirao ministar pravde FBiH Mato Jozić. 

Između ostalog, u važećem zakonu nije definirano da policija može samostalno lišavati slobode osobu koja je osumnjičena za prekršaj, već to čini na zahtjev ovlaštene službene osobe.

Zbog toga će predloženim rješenjem biti određeno kako „prisiliti“ strane državljane da plate kazne i troškove postupka prije nego što napuste BiH. 

- Svjesni da se oduzimanjem dokumenta u dužem periodu može ugroziti sloboda kretanja građana, a zbog potrebe da se naplata novčane kazne i troškova postupka prema ovoj grupi počinilaca prekršaja učini efikasnijom, Radna grupa smatra da bi predložena izmjena mogla dovesti do efikasnijeg okončanja prekršajnog postupka – navedeno je u Prijedlogu.

Izbjegavanje kazne

U tom smislu uvest će se mehanizam naplate kazne predviđen Zakonom o strancima, tako da će sud rješenje o prekršaju, zajedno s ličnim ili putnim dokumentom, dostaviti prijedlog Službi za poslove sa strancima. Pritom Služba može, na obrazložen prijedlog nadležnog organa, privremeno zabraniti izlazak stranca iz BiH ako postoji opravdana sumnja da bi izlaskom iz BiH mogao izbjeći krivično gonjenje.




PODIJELI OVU VIJEST



KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!