Stručne studije o proširenju: BiH će u EU ući tek 2050. godine

Tina Freyburg

Stručne studije o proširenju: BiH će u EU ući tek 2050. godine

Objavljeno na dan 09.11.2017 - 13:03 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Najnovija studija o proširenju Europske unije pokazuje da će samo jedan kandidat do 2023. ispuniti kriterijume za članstvo, dok se naredni kandidat očekuje tek 2030-ih godina.

Riječ je o studiji pod nazivom Forecasting candidate status (prognoza kandidatskog statusa), koju je napravila profesorica Tina Freyburg s Univerziteta u St. Gallenu, a koja analizira proširenje Europske unije do 2050. godine.

Ona na osnovu iskustava pri velikom proširenju EU na istok 2004. godine, projicira kako najveće šanse trenutno za ulazak u EU ima Makedonija, iako je Srbija godinama bila lider regije.

S druge strane, predviđa se da će Srbija, Crna Gora i Turska kriterijume za članstvo ispuniti 2030-ih godina. Najzad, istaknuto je kako Albanija i Bosna i Hercegovina vjerovatno neće biti u poziciji za ulazak u Europsku uniju prije 2050. godine, zbog političkih ambicija koje nadmašuju realnu situaciju u ovim državama.

Navodi se i da Kosovo, koje do sada nije ni podnijelo zahtjev za članstvo, također ima realne šanse da u ovom periodu stekne uslove za ulazak u EU.

Najproblematičnijim slučajem u ovoj analizi navodi se Turska, jer se više država i članica EU političara založilo za pauziranje, a neki su i za to da se prekine kompletan pristupni pregovor s Turskom.

 

 

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!