Studenti medicine iz Banja Luke među najboljima na svijetu

Uspjeh

Studenti medicine iz Banja Luke među najboljima na svijetu

Objavljeno na dan 24.05.2019 - 13:39 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Da Medicinski fakultet u Banjoj Luci školuje dobre buduće ljekare koji pokazuju odlične rezultate na međunarodnoj sceni, dokaz su i Sonja Ukmar, Dinko Osmančević, Pavle Karan, Nikola Vranješ i Marko Vujmilović, studenti ovog fakulteta, koji su pod mentorstvom Vlastimira Vlatkovića, nefrologa UKC-a RS i profesora Medicinskog fakulteta, na takmičenju iz medicine International Medical Tournament u Rusiji osvojili peto mjesto u svijetu. 

Prvi put je neko iz BiH učestvovao na tom takmičenju, a plasirali smo se na peto mjesto od ukupno 12 ekipa iz Njemačke, Austrije, Albanije, Srbije i Rusije. Koncept takmičenja je takav da dobijete klinički slučaj, koji je specijalističke naravi te je za studente same mnogo zahtjevan.

Foto: Privatni album: Studenti medicine iz Banja Luke

Ukupno je bilo 10 slučajeva koje smo morali za dvije sedmice riješiti. Iz tog razloga smo morali tražiti pomoć naših asistenata/ljekara sa UKC RS-a.

Zadatak je takav da morate na šest stranica dati odgovore na ciljana pitanja, spremiti prezentaciju te braniti svoje stavove u vidu debate sa drugim ekipama/takmičarima", kazao je Dinko Osmančević, student Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci i jedan od učesnika.

Mimo znanja, ovo takmičenje iziskuje i kulturu dijaloga koja je zasnovana na naučno potkrijepljenim argumentima jer su na bodovnim spiskovima postojale i takve rubrike.

Foto: Privatni album: Studenti medicine iz Banja Luke

"U dva navrata smo se ukrštali s ekipama iz Njemačke koje su bile vanserijske. Želimo i naglasiti da je naš odlazak finansirao Medicinski fakultet i Grad Banja Luka uz poseban respekt našem dekanu prof. dr Ranku Škrbiću, koji je čitav projekat podržao od samog početka.

Zahvaljujemo se i svim ljekarima sa UKC RS-a koji su nesebično izdvojili svoje vrijeme da bi nama pomogli, a posebno bi željeli istaknuti našeg mentora, prof. dr Vlastimira Vlatkovića, nefrologa sa UKC-a te profesora na Medicinskom fakultetu. Ovim putem bi željeli istaknuti kako je sa malo sredstava moguće puno ostvariti. Gdje bi nam bio kraj kad bi se više ulagalo u obrazovni sistem? Pored toga nam je cilj da pokažemo kako volja i želja za naukom ruše stereotipne barijere bh. svakodnevnice", istaknuo je.

Cilj im je, kako kaže Osmančević, da kroz ovaj primjer razvijaju i zdravu konkurenciju među studentima medicine u BiH kako bi svake godine imali ekipu na ovom takmičenju.

 

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!