Sud: Hrvatska mora platiti odštetu bivšem pilotu JNA

Rovinj

Sud: Hrvatska mora platiti odštetu bivšem pilotu JNA

Objavljeno na dan 08.02.2017 - 13:03 | Izvor: USKinfo.ba | balkans.aljazeera.net


Nepravomoćnom presudom Hrvatska mora isplatiti gotovo 50.000 eura pilotu koji je zlostavljan iako nije želio ratovati.

Sud u Rovinju je nakon 14 godina, koliko je trajao postupak, presudio da Hrvatska mora isplatiti odštetu u iznosu od 345.000 kuna (46.330 eura) uz zatezne kamate eura bivšem pilotu JNA Tomislavu Božoviću, jer su ga hrvatske snage zlostavljale u ratnom zatvoru u Kerestincu kod Zagreba.

Presudom je naloženo i da Hrvatska plati  83.813 kuna (11.255 eura) eura za troškove suđenja, a u korist Božovića presuđeno je iako je on u decembru 1991. godine napustio vojnu službu.

Zlostavljan iako nije želio ratovati

Nepravomoćna presuda Općinskog suda u Puli-Stalne službe u Rovinju, piše Glas Istre, donesena je temeljem tužbe koju je Božović podnio protiv Republike Hrvatske još 2003. godine.

On je, ne želeći ratovati, koncem decembra 1991. godine napustio JNA, ali je svejedno uhapšen te zlostavljan.

Kako prenose Večernje novosti, Božović je uhapšen odmah po dolasku iz Tuzle u Hrvatsku i osumnjičen za ratne zločine, nakon čega su ga vojni policajci mučili u zatvoru, tukli i vrijeđali, stavljali mu pištolj pod vrat i zatim ga smjestili u samicu, prenosi Tanjug.

Božović je iskaz dao i predstavnicima Crvenog križa koji su obilazili zatvore, a sve je trajalo gotovo šest meseci, nakon čega je razmijenjen.

Hrvatske vlasti izdale su mu domovnicu i putovnicu, a trenutačno živi u Puli.

Tužbu pokrenuo 2003.

Tužbu protiv Hrvatske Božović je pokrenuo u martu 2003. tražeći odštetu od milion kuna (134.000 eura), ali mu je dosuđeno 410.800 kuna (55.000 eura).

Na tu su se presudu žalili i Božovićev odvjetnik i Državno odvjetništvo, a Županijski sud u Puli potvrdio je dio presude koji se odnosio na odštetu za nezakonito pritvaranje za što je bivši pilot tražio 48.800 kuna.

Stoga je Božović nastavio tražiti naknadu za duševne i fizičke boli, a na ime izgubljene zarade za vrijeme života u Srbiji i Italiji gdje je živio bez ikakvih prava.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!