Sudovi u BiH u toku pošle godine osudili 34 osobe zbog trgovine ljudima

USVOJEN IZVJEŠTAJ

Sudovi u BiH u toku pošle godine osudili 34 osobe zbog trgovine ljudima

Objavljeno na dan 02.05.2020 - 10:20 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Nakon što je u januaru Vijeće ministra BiH na prijedlog Ministarstva sigurnosti usvojilo novu Strategiju suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH, jučer je usvojen i izvještaj o stanju u oblasti trgovine ljudima u BiH u 2019. godini.

Ovom Strategijom su odblokirana ogromna sredstva SAD za pomoć institucijama BiH. 

Usvajanje ovog izvještaja je veoma važan korak za nastavak borbe protiv trgovine ljudima i provođenje preventivnih mjera na osnovu utvrđenog stanja u ovoj oblasti.

Ministarstvo sigurnosti BiH je na osnovu podataka dobijenih od strane tužilaštava, službi za sprovođenje zakona, centara za socijalni rad te nevladinih organizacija, utvrdilo da je u navedenoj godini identifikovana 61 potencijalna žrtva trgovine ljudima.

Za krivična djela povezana sa trgovinom ljudima u Bosni i Hercegovini u prošloj godini su provedene istage protiv 48 osoba, a podignuto je 20 optužnica protiv 31 osobe. Sudovi su u toku 2019. godine osudili 34 osobe te izrekli sedam odgojnih mjera protiv maloljetnika.

Na zatvorsku kaznu osuđene su 24 osobe, izrečena je jedna uslovna kazna te dvije novčane kazne. Donesena je i jedna mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi.

U efikasnoj borbi i potpunom provođenju Strategije, BiH ima punu podršku iz Ambasade SAD u Sarajevu i USAID-a, koji su i do sada snažno ohrabrivali nadležne institucije u BiH za borbu protiv trgovine ljudima.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!