Sumnja se da je uposlenik ureda Angele Merkel bio egipatski špijun

POTVRDILI NADLEŽNI

Sumnja se da je uposlenik ureda Angele Merkel bio egipatski špijun

Objavljeno na dan 13.07.2020 - 07:37 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer je otkrio kako je još u decembru prošle godine pokrenut izvršni postupak protiv jednog uposlenika vladinog ureda za odnose s javnošću zbog osnovane sumnje špijuniranja za neku stranu državu.

Glavni državni tužitelj Peter Frank je novinarima lista Bild potvrdio da se zaista vodi postupak protiv jedne osobe "stranog porijekla" iz tog ureda. On je obnašao dužnost "srednjeg ranga" i prije svega bio zadužen za službu koja se brine za posjetitelje. Državni tužitelj je također potvrdio kako je već proveden pretres njegovih prostorija, piše Deutsche Welle.

Sam ured za odnose s javnošću na čijem je čelu glasnogovornik vlade Steffen Seibert nije želio komentirati to otkriće.

"Mi ne dajemo ni izvještaje o istragama koje još traju, niti o ličnim stvarima pojedinaca", rekao je jedan od službenika tog ureda novinarima.

Prema saznanjima Službe za zaštitu ustavnog poretka, u Njemačkoj su već odavno aktivni i egipatska služba za prikupljanje informacija iz inozemstva General Intelligence Service (GIS), ali i egipatska domaća služba sigurnosti National Security Service (NSS). Njihov glavni cilj je prikupljanje informacija o pripadnicima egipatske opozicije koji žive u Njemačkoj, kao što su na primjer pripadnici Muslimanske braće.

Zanimaju ih i informacije o djelovanju kršćanske Koptske zajednice. Naravno, službenik vladinog ureda može imati i pristup određenim informacijama njemačkih službi koje bi egipatskim službama mogle poslužiti za pridobivanje Egipćana za suradnju s tamošnjim službama.

Foto: Shutterstuck
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!