Sve češće krađe identiteta na Facebooku, u problemima i slavne ličnosti iz BiH

URUŠAVANJE UGLEDA

Sve češće krađe identiteta na Facebooku, u problemima i slavne ličnosti iz BiH

Objavljeno na dan 01.07.2019 - 07:08 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


"Da sam je netko", naziv je kultne pjesme grupe "Indexi", ali i slogan koji opisuje sve češći problem digitalnog doba s kojim se susreću brojne poznate ličnosti, kako iz BiH, tako i iz regiona, a to je krađa identiteta na Facebooku.

Oni koji to rade, upravo i rade iz razloga jer požele biti neko drugi, a najčešće neko od osoba iz javnog života. Stoga, nije neobično da su na meti kradljivaca upravo glumci, pjevači, voditelji, političari, novinari...

Nepoznate osobe otvaraju profile u njihovo ime i tako, zavaravajući javnost, smišljeno urušavaju ugled onih koje „predstavljaju”, ali i ostvaruju određenu materijalnu korist.

Hrvatska voditeljica i urednica Anita Bilić posljednja se našla na meti kradljivca. Njena fotografija osvanula je na jednom oglasu na Facebooku koji je nosio naziv ''Posljednja prilika: milijunaš dijeli novac u Hrvatskoj''.

Nerijetko se dešavaju i slučajevi da su neke od javnih ličnosti prinuđene da se obrate sudu ili policiji, a u koštac s tim problemima uhvatio se i Emir Hadžihafizbegović, najveća glumačka zvijezda BiH.

Zbog činjenice da je situacija izmakla kontroli, on je javno govorio o problemu koji mu je donijela krađa identiteta na Facebooku. Otkrio je svojevremeno da su se ljudi predstavljali u njegovo ime te komentarisali razne stvari i teme na društvenim mrežama, zbog čega je bio “prisiljen“ da se obrati čak i policiji.

Brojne neugodnosti zbog lažnih profila na Facebooku pretrpio je i glumac i TV voditelj Tarik Filipović.

“Tek od prošle godine imam Facebook profil. Ne bih ga možda ni otvorio da sve to nije prešlo granice, jer je prije toga neko otvorio profil u moje ime, živio moj život, dopisivao se s meni dragim ljudima koji su nasjeli na to. To je trajalo godinama. To su jako neugodne situacije. Tome se lako može stati ukraj, ali nadležni se dovoljno ne bave ovim problemom. Kada se meni to desilo, bio sam prinuđen vrisnuti, odnosno javno se obratiti ljudima i reći da to nije moj profil, jer ga tada nisam ni imao“, kazao je Filipović za Klix.ba.

Poznato je i da je prije nekoliko godina putem medija Gibonni zamolio administratora Facebooka da obrišu njegov profil. Naime, splitski pjevač je sasvim slučajno otkrio da se njegov dvojnik dopisivao i s njegovim pravim prijateljima. Na lažnom profilu imao je čak 9.000 prijatelja.

“Lažni Gibonni“ elektronski je flertovao s mnogim ženama sve dok jedan od supruga nije reagirao, a isto iskustvo imao je i slavni violončelist Stjepan Hauser koji je otkrio da su prevaranti u njegovo ime obožavateljice slali na drugi kraj svijeta.

“Morao sam javno upozoriti da se neki čovjek lažno predstavlja kao ja i pokušava ljudima izvući novac za neku fondaciju. No, ni to mu nije bilo dosta, pa je s nekim mojim obožavateljicama dogovorio i sastanak. One su preletjele pola svijeta, doputovale ko zna gdje i tek onda shvatile da su prevarene“, ispričao je Hauser.

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, kazali su nam da je situacija poprilično kompleksna kada je riječ o krađi podataka putem interneta, ali da postoje preventivne mjere koje građani mogu poduzeti.

“Potrebno je voditi računa kome se i koji podaci proslijeđuju online. Također, građani moraju voditi računa o primljenim i proslijeđenim e-mailovima, ne postavljati nepotrebne lične podatke i informacije o sebi na društvene mreže i ne dijeliti ih sa drugim putem online komunikacije. Potrebno je koristiti zaštitne i antivirusne programe na računarima, dobro osmisliti i redovno mijenjati lozinke na korisničkim računima“, pojašnjavaju, između ostalog, iz Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH.

U Krivičnim zakonima Bosne i Hercegovine “krađa identiteta“ nije propisana kao krivično djelo, kažu nam iz Federalne uprave policije (FUP).

“Društvena mreža Facebook je prilikom kreiranja korisničkog računa svojim korisnicima predočila prava i obaveze, kroz ugovor o korištenju, koji svi moraju da prihvate prije nego što završe sa kreiranjem računa. S obzirom da je Facebook ozbiljna kompanija koja svojim korisnicima pruža zaštitu, kako fotografija, tako i ličnih podataka, potrebno je da korisnici obrate pažnju na podatke koji se javno objavljuju, te da se, ukoliko primjete određene malverzacije, obrate Facebooku sa kojom je i 'sklopljen ugovor o korištenju', koji će u skladu sa svojim administratorskim ovlaštenjima izvršiti provjeru prijave te poduzeti dalje mjere i radnje“, kažu iz FUP-a.

Ozbiljan problem zbog krađe identiteta koji ga prati godinama ima i najpoželjniji hrvatski maneken Dean Pelić. Za njega su lažni profili skoro pa svakodnevni problem zbog kojeg je bio prinuđen obratiti se Odjeljenju krim policije, jer mu je neko od prevaranata čak falsificirao i pasoš.

“Dobivao sam obavijesti o tome kako se na svim „dating“ stranicama koriste moje fotografije pod mojim ili tuđim imenima. Javljale su mi se žene koje su bile prevarene na taj način iz svih dijelova svijeta USA, UK, Indija, Australija, gotovo cijele Europe. Gotovo je nemoguće zaustaviti otvaranje tih profila na svim mogućim društvenim mrežama. Danas je pak situacija još gora. Do te mjere da lažni profili koristeći moje ime i fotografije idu toliko daleko pa snimaju moja „live“ javljanja s Instagrama, miču moj glas, te na taj način stupaju u kontakt sa žrtvama koje žele prevariti na društvenim mrežama. Zašto to rade? Kako bi na neki način dali žrtvi koju odluče prevariti autentičnost, na način da sam to zaista ja na video pozivu. A autentičnost žele dati jer od te žrtve traže novac. Izmisle da imam kćerku i kažu da je bolesna i da im hitno treba novac. Ili im obećaju ljubav, brak, fotošopiraju avio kartu na moje ime i zaručnički prsten i slično. Sve te žene koje su mi se javile, imale su slične priče“, priča nam Pelić.

Zaštiti identitet kao javna osoba na internetu je, tvrdi Pelić, skoro pa nemoguće.

“Koliko god nam je internet dobrog donio, toliko je i lošeg. To je borba s vjetrenjačama, nažalost. Uopće nismo zaštićeni, iako je ovo klasična krađa identiteta koja je već, u mom slučaju, poprimila svjetske razmjere“, dodaje Dean.

Ipak, najviše lažnih profila na Facebooku ima Severina Kojić, čak 110, dok Petar Grašo također ima pedeset lažnih profila.

S ovim problemom još davno susrela se i hrvatska voditeljica Tatjana Jurić koja je čak angažirala i advokata jer je osoba koja se predstavljala u njeno ime slala lascivne poruke, komunicirala s njenim prijateljima, dogovarala poslovne sastanke i slično. Danas, kaže nam Jurić, problem dosta olakšava verifikacija profila na društvenim mrežama.

“Ta famozna plava kvačica u mnogo čemu olakšava stvar. Onima koji imaju problem s krađom identiteta savjetovala bih da obavezno potraže pravnu pomoć, odnosno zaštitu. Pojedinci ne prezaju, nažalost, ni od čega i stvarno mogu nastati problemi u poslu, a posebno u privatnom životu“, kaže Jurić.





KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!