Sve više žena u BiH postaje ovisno o kockanju: Godinama se kladile pa im se brakovi raspali

Naša država ima najviše kladionica u Evropi po glavi stanovnika

Sve više žena u BiH postaje ovisno o kockanju: Godinama se kladile pa im se brakovi raspali

Objavljeno na dan 25.03.2019 - 09:21 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Bosna i Hercegovina ima najviše kladionica u Evropi po glavi stanovnika i trend povećanja broja ovisnika o kockanju se, nažalost, nastavlja. Ustvrdio je to u razgovoru za „Avaz“ prof. Marko Romić, specijalista traumatske psihologije, voditelj Kluba liječenih ovisnika o kocki (KLOK) iz Mostara. 

Upozorio je na činjenicu da je u posljednje vrijeme sve više žena koje traže stručnu pomoć zbog ovisnosti o kockanju.

- U BiH ima između 35.000 i 50.000 patoloških kockara, a od toga je, prema grubim procjenama, na osnovu naših iskustava od 10 do 15 posto žena! Dakle, problem ovisnosti o kockanju nije samo muški, jer, nažalost, sve više žena, među kojima je veliki broj mladih djevojaka, odaje se tom poroku - iznio nam je prof. Romić.

Prof. Romić: Odaju se krađi Foto: (M. Sm.)

Taj problem je, naglasio je on, tako drastičan da dovodi do sličnih posljedica kao i kod muškaraca, do toga da žene razmišljaju o samoubistvu isto kao muškarci, a nerijetko se usljed toga raspadaju brakovi.  

- Imao sam dva slučaja raspada braka kao posljedica dugotrajnog višegodišnjeg kockanja žene. U jednom slučaju se radilo o braku koji je trajao 10 godina, a u drugom 14 godina. Muževi su na sve načine pokušavali spasiti svoje brakove, počevši od toga da su vraćali dugove svojih žena, ali nisu uspjeli. U oba slučaja, dakle, brak je propao, a one su nastavile kockati - ispričao nam je prof. Romić. 

Teško je odgovoriti na pitanje, rekao je, zbog čega se sve više žena odaje tom poroku. Mehanizam je, naveo je, otprilike isti kao i kod muškaraca, mada je kod žena naglašenije to da izostaje kvalitetan način organizacije svog vremena. 

- Na prvom mjestu kod žena je bingo, a u kladionicama provedu više sati i troše više stotina maraka. Nažalost, sve je više žena ovisnica o klađenju koje se odaju krađi, a krađe su, inače, vrlo česta popratna aktivnost kod svih kockara - kazao je prof. Romić.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!