Svi detalji današnjeg sastanka u Briselu: Premijer prezentovao stanje u centrima, Evropska komisija obećala novac!

Delegacija USK-a

Svi detalji današnjeg sastanka u Briselu: Premijer prezentovao stanje u centrima, Evropska komisija obećala novac!

Objavljeno na dan 17.07.2019 - 18:01 | Izvor: USKinfo.ba |


U sjedištu Evropske komisije u Briselu, danas je održan sastanak kojim je predsjedavao generalni direktor EK za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson. Na sastanku se razgovaralo o trenutnoj sigurnosnoj i humanitarnoj situaciji nastaloj usljed povećanog priliva migranata u BiH.

Delegaciju BIH je predvodio ministar sigurnosti Dragan Mektić koji je detaljno informisao predstavnike o sigurnosnim i humanitarnim izazovima sa kojima se BiH trenutno suočava a posebno lokalne zajednice na području Unsko-sanskog kantona.

Premijer USK Mustafa Ružnić upoznao je predstavnike EU Komisije o stanju migrantske situacije u ovom kantonu i ukazao na hitnost uspostavljanja jake koordinacije svih nadležnih institucija u cilju daljeg upravljanja situacijom.

Premijer USK predočio je stavove Kantona o potrebi određivanja kvota za prihvat migranata kako sav teret krize ne bi nosio samo jedan kanton te informisao o stanju u postojećim centrima i zahtjev za postepenom zatvaranju ad hoc centara Bira i Miral.

Zaključeno je da je sastanak bio izuzetno koristan te su predstavnici EK izrazili zahvalnost BiH na dosadašnjim učinjenim naporima na upravljanju migrantskom krizom u BiH.

EK je izrazila spremnost za pružanje dodatne finansijske i tehničke pomoći BiH te izrazili očekivanja da će BiH što prije dodatno ojačati interne koordinacijske kapacitete.Takođe je zaključeno da je od suštinskog značaja jačanje saradnje međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH sa vlastima u BIH kako bi se migranti tretirali u skladu sa međunarodnim pravom.

EK će mobilizirati eksperte za pomoć BiH u migracijama kako bi pomogli proces uspostavljanja upravljanja migracijama u institucijama BiH. Lokacije novih centara za prihvat trebaju biti raspoređeni na području cijele BiH, a USK treba dobiti finansijsku pomoć za proces upravljanja migrantskom situacijom, s obzirom na dosadašnju najveću izloženost problemima.

Dogovoreno je da će naredni sastanak biti održan u Sarajevu početkom septembra.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!