Svi se mogu uključiti: NASA dolazi u BiH i želi bosansku pamet!

BiH

Svi se mogu uključiti: NASA dolazi u BiH i želi bosansku pamet!

Objavljeno na dan 18.04.2017 - 14:25 | Izvor: USKinfo.ba | faktor.ba


NASA dolazi u BiH, tačnije u Tuzlu! To je velika prilika za sve one koji su kreativni, koji imaju napredne ideje, a žele da se uključe u rješavanje globalnih problema.
 
Podsjećamo, NASA je američka federalna agencija za istraživanje svemira, koja ima godišnji budžet veći od 18 milijardi dolara.

Međunarodno NASA-ino takmičenje Space Apps Challenge ove godine će se prvi put održati u našoj zemlji.

- Takmičenje se sastoji iz dva događaja. Data Bootcamp (pripremni događaj) će biti održan 22. aprila, u Kući plamena mira u Tuzli sa početkom u 10.30 sati. Hackathon (glavno takmičenje) u kojem timovi rade zajedno kako bi pronašli inovativna rješenja za izazove koje im postavi NASA, također će se održati u Kući plamena mira u Tuzli sa početkom u 9.00 sati 29. aprila, i trajat će do 17.00 sati 30. aprila, kada će biti proglašeni pobjednici Hackathona - najavili su organizatori.

Prijava i učešće su besplatni i ne postoje nikakva ograničenja kada je u pitanju starost ili obrazovanje učesnika. Studenti, naučnici, programeri, dizajneri, inženjeri, oni koje vole tehnologiju, svi su dobrodošli da se okušaju u rješavanju globalnih problema sa kojima će se u skorijoj budućnosti susresti ljudski rod.

- Cilj Space Apps Challengea, koji se širom svijeta održava od 2012. godine je da kreativni timovi ili pojedinci dijele svoje ideje i nastoje riješiti stvarne probleme u vezi sa svemirom i Zemljom. Proteklih godina izazovi na hackathonu su uglavnom bili u vezi sa svemirom. Učesnici su se bavili temama poput putovanja na Mars, Sunčevim sistemom i aeronautikom. Ove godine tema je Zemlja. Učesnici će koristiti podatke o našoj planeti koje NASA već godinama skuplja u nastojanju da nauči što vise o Zemlji i njenim komponentama koje uključuju okeane, tlo i živa bića - navodi se u uputama organizatora.

Iz NASA-e naglašavaju da je Space App Challenge mjesto na kojem svi zainteresirani imaju da postanu dio naučnih istraživanja i na taj način pomognu u rješavanju brojnih globalnih izazova. Hackathon nije samo u vezi s aplikacijama jer se za rješavanje izazova može koristiti robotika, hardver, dizajn, manipulacija podataka i brojne druge metode i tehnologije.

Svi zainteresovani koji žele učestvovati na Hackathonu i Data Bootcampu trebaju se registrovati online na NASA-inoj web stranici, a na istoj stranici se mogu pratiti i sve novosti u vezi s ovim događajem, a više informacija se može pronaći na Facebook stranici događaja.

Najbolji učesnici u Tuzli će biti nagrađeni, a učestvovat će i u natjecanju na globalnom nivou.


TAGOVIKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!