Švicarska: Odšteta muslimanki otpuštenoj zbog hidžaba

Regija Bern-Mittelland

Švicarska: Odšteta muslimanki otpuštenoj zbog hidžaba

Objavljeno na dan 25.10.2016 - 13:33 | Izvor: USKinfo.ba | balkans.aljazeera.net


Sud u Švicarskoj presudio je u korist muslimanke porijeklom iz Srbije koja je tužila kompaniju iz koje je otpuštena zbog nošenja hidžaba.

Neimenovana 29-godišnjakinja šest godina je radila u hemijskoj čistionici, a otpuštena je početkom prošle godine, kada je počela nositi hidžab, prenosi agencija Anadolija.

Švicarski sud u regiji Bern-Mittelland izrekao je presudu u kojoj se navodi da je firma prekršila prava i slobode muslimanke. Shodno presudi, obespravljenoj će firma morati platiti odštetu u iznosu 8.000 švicarskih franaka (7.400 eura) i isplatiti tri mjesečne plate.
Pažnja medija

Slučaj je izazvao veliku pažnju medija u Švicarskoj, a glasnogovornik Federacije islamskih udruženja u toj zemlji Onder Gunes je za agenciju Anadolija kazao kako je odluka suda da stane na stranu obespravljene žene pozitivan primjer zaštite ljudskih prava i sloboda.

Ističući kako je riječ o prvostepenoj presudi koja otvara mogućnost žalbenog postupka, Gunes je kazao kako je uvjeren da će, u slučaju žalbe, i sud više instance presuditi na isti način.

“Ova presuda se odnosi na sve pokrivene muslimanke koje rade u Švicarskoj. Još jednom je poslana poruka da na radnom mjestu nije bitno kako se radnica oblači, već kako radi posao za koji je zadužena“, kazao je Gunes.

Uporedo s tim, krajem prošlog mjeseca švicarski parlament je izglasao odluku kojom se muslimankama zabranjuje nošenje burke koja prekriva lice na javnim mjestima.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!