Švicarski sud odlučio da bosanski Srbin optužen za ratne zločine bude izručen BiH

NAKON ŽALBE OPTUŽENOG

Švicarski sud odlučio da bosanski Srbin optužen za ratne zločine bude izručen BiH

Objavljeno na dan 03.09.2019 - 08:59 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Savezni sud u švicarskom gradu Bellinzona donio je odluku da neimenovani bosanski Srbin, optuženik za ratne zločine počinjene nad bošnjačkim civilima devedesetih godina, mora biti izručen Bosni i Hercegovini.

Švicarski sud je u odluci objavljenoj u ponedjeljak odbio žalbu na pritvor i izručenje bosanskog Srbina optuženog da je, kako se navodi, likvidirao bošnjačku porodicu 1993. i jedan bračni par tokom 1994. godine, koji su željeli preći granicu prema Srbiji, piše Swissinfo.ch.

Bosanskohercegovačko pravosuđe optužuje ga da je sudjelovao u masakru šestočlane bošnjačke porodice u oktobru 1993. godine i u navodnom ubistvu bošnjačkog bračnog para, kako bi im oduzeo kuću, u januaru 1994. godine. U oba slučaja žrtve su opljačkane.
Ambasada Bosne i Hercegovine je, prema pisanju Swissinfo.ch, decembra 2018. godine zatražila od Švicarske da uhapsi i izruči muškarca. Švicarske vlasti odobrile su zahtjev nakon što su pribavile garancije da će Bosna i Hercegovina poštivati ​​odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Muškarac, koji je ranije osuđen, u svojoj žalbi je tvrdio da je njegova osuda bila političke prirode. Švicarski sud je te argumente odbacio.

Odluka se, kako se navodi, još uvijek može osporiti pred najvišim sudom u Švicarskoj.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!