Tadić: BiH ima najveći broj riješenih predmeta ratnih zločina

TUŽILAČKI KOLEDŽ

Tadić: BiH ima najveći broj riješenih predmeta ratnih zločina

Objavljeno na dan 17.02.2020 - 13:52 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić kazala je u ponedjeljak na otvaranju dvodnevnog tužilačkog koledža u Mostaru kako BiH ima najveći broj riješenih predmeta ratnih zločina, ali da je još uvijek ostao velik broj tih predmeta neriješen, naglašavajući kako je optuženo više od 800 osoba te da je izrečeno preko 3.700 godina zatvora.

"To nije mali broj i tu je uložen veliki napor Tužilaštva BiH, ali pred nama je ostao veliki posao. Ostalo je još oko 449 predmeta po poznatim izvršiocima, imamo više od 4.000 osoba koje treba procesuirati ili završiti njihove predmete, kao i predmete ekshumacija i predmete po nepoznatim osobama", istakla je Tadić u izjavi za novinare.

Dodala je kako Tužilaštvo BiH ulaže maksimum kako bi građani stekli povjerenje u njegov rad.

"Tužilaštvo BiH daje svoj maksimum da građani steknu povjerenje u rad Tužilaštva BiH, a kroz Tužilaštvo i u pravosuđe BiH. Jedan od vidova je i ovaj koledž koji smo organizovali i na kojem ćemo razmotriti i ta pitanja. Mi jedino kroz naš rad možemo steći povjerenje građana", poručila je Tadić.

Glavna tužiteljica nije htjela komentirati zahtjeve vezane za strane sudije u BiH, navodeći kako Tužilaštvo BiH radi na osnovu činjenica i dokaza, a na upit može li se novonastala situacija u BiH negativno odraziti na rad pravosuđa i tužilaštva, Tadić je kazala kako Tužilaštvo BiH radi u punom kapacitetu.

"Tužilaštvo radi na osnovu Ustava i zakona i mi smo treći stub vlasti, potpuno neovisni. Prema tome, mi radimo u punom kapacitetu i nismo ni stajali s radom", poručila je Tadić.

Francuski ambasador u BiH Guillaume Rousson naglasio je tom prilikom kako Francuska pridaje veliki značaj vladavini prava te približavanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

"Siguran sam da će ovaj koledž tužilaca pružiti priliku da prekaljeni tužioci izuzetno velikog iskustva pomognu u rješavanju raznih pitanja u Tužilaštvu i boljem načinu borbe protiv raznih vrsta kriminala," poručio je ambasador Rousson.

Tužilački koledž okupio je 138 sudionika, od kojih su njih 118 uposlenici Tužilaštva BiH. Rad koledža bit će organiziran u dva panela na kojima će se razgovarati o svim temama iz nadležnosti Tužilaštva BiH, o organiziranom kriminalu, privrednom kriminalu i korupciji te terorizmu i trgovini ljudima.PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!