Tais: Stručnjaci,a ne politika trebaju reći da li je potrebno baš 722 miliona eura za gradnju Bloka 7

POTREBA ZA STRUJOM RASTE

Tais: Stručnjaci,a ne politika trebaju reći da li je potrebno baš 722 miliona eura za gradnju Bloka 7

Objavljeno na dan 03.11.2016 - 10:29 | Izvor: USKinfo.ba | nap.ba


Martin Tais, klimatolog i stručnjak za kvalitet vazduha  osvrnuo se na aktuelnu priču o izgradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Tais u razgovoru sa Patriju upozorava da se ovaj projekat treba analizirati bez uticaja politike.

- Postavlja se pitanje da li graditi ili ne graditi. Navest ću razloga za i protiv. Da, treba graditi Blok7, a evo i zašto.
Nakon 2030 godine postojeći blokovi u TE Tuzla će polako prestajati sa radom i morat ćemo uvoziti skupu struju iz EU ili sa drugog tržišta.

Izgradnjom Bloka 7 i prestankom rada postojećih blokova TE emisija sumpordioksida ( SO2) bi se smanjila za deset puta (10x), sa današnjih 50.000 tona SO2 godišnje na 5000 tona SO2 godišnje.

Emisija prašine-sitnih čestica se na nekim blokovima već danas smanjila, ali će doći do većeg smanjenja u odnosu na sadašnje stanje. Grad Tuzla i okolina bi imali smanjenje zagađivanja zraka(emisije) i samim tim bi se drastično poboljšao kvalitet zraka.

Rudnik Kreka i ostali snabdjevači TE bi radili i ne bi došlo do otpuštanja radnika. Struja bi bila skuplja, ali sigurno jeftinija od one koju bi morali uvoziti. Sa ovom izgradnjom Bloka 7, mi bi i dalje ostvarivali izvoz struje, navodi Tais.

Kao razloge protiv gradnje na prvom mjestu navodi da bi BiH od izvoznika električne energije postala uvoznik.

-Električna energija bi bila nešto skuplja, ali sigurne ne skuplja od uvozne. Morali bi se zatvarati rudnici uglja i otpuštati rudari. Problemi sa odlagalištem šljake su prisutni, kaže Tais i dodaje:  

-Činjenica je da je 722 miliona eura veliki novac i to treba stručni ljudi da preispitaju, a ne da politika preko medija upravlja odlukama o graditi ili ne. Činjenica je da svi sada žele proizvoditi električnu energiju iz obnovljivih izvora energije ( energije sunca, vode, vjetra i dr.), ali su to dugoročni ciljevi i sigurno neophodni.

Činjenica je također da BiH cca 50% svoje električne energije proizvodi u termoelektranama na ugalj, a ostalo se proizvodi korištenjem hidropetencijala.Proizvodnja električne energije korištenjem energije sunca, vjetra, malih HE je procentualno zanemarljiva za sada u BiH. Naravno naše dugoročno opredjeljenje trebaju da bude korištenje obnovljivih iizvora, ali je to ipak daleka budućnost.

Iako opredjeljenje za izgradnju termoelektrana na ugalj nije popularno sa aspekta zaštite okoliša, to je još uvijek za nas jedino opredjeljenje, da ne bi postali uvoznici električne energije, jer mi nemamo dovoljno razvijene druge sektore privrede koji mogu izvozit i tako omogućavati uvoz električne energije, koji nam je neophodan.

Naravno, ne smijemo dozvoliti da se u naše TE ugrađuju stare tehnike, nego da ugrađujemo najbolje raspoložive i prihvatljive tehnike, koje omogućavaju smanjenje postojećih emisija u zrak i poboljšanje kvaliteta zraka.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!