Talibani u Afganistanu najavili početak proljetne ofanzive: ''Naš posao oko džihada još nije završen''

Izjava je proslijeđena putem Twittera

Talibani u Afganistanu najavili početak proljetne ofanzive: ''Naš posao oko džihada još nije završen''

Objavljeno na dan 12.04.2019 - 10:48 | Izvor: USKinfo.ba | federalna.ba


Talibani su danas objavili početak svoje godišnje proljetne ofanzive iako su u toku mirovni pregovori sa SAD-om i afganistanskom vladom.

"Naš posao oko džihada još nije završen", naveo je u izjavi portparol Zabiula Mudžahid. Izjava je proslijeđena putem Twittera i sitea talibana.

Talibanska proljetna ofanziva obično označava početak onoga što se u Afganistanu smatra "sezonom borbi" iako su one posljednjih godina trajale i zimi.

Uprkos nedavnim mirovnim inicijativama, i talibani i vlada u Kabulu se nadaju da bi na bojištu mogli ojačati svoj položaj u pregovorima.

SAD su u ljeto 2018. pokrenule niz razgovora s pobunjenicima ne bi li dovele rat do kraja. I pripadnici afganistanske opozicije su se u februaru sastali s talibanima u Moskvi.

Nova runda afganistanskog unutrašnjeg dijaloga, koji za cilj ima "razmjenu mišljenja", planirana je od 19. do 21. aprila u Dohi.

"Iako je veliki dio naše zemlje oslobođen od neprijatelja, strani okupatori i dalje imaju politički i vojni uticaj u našoj islamskoj zemlji", navedeno je u saopštenju talibana. Ovogodišnja ofanziva je dobila ime al-Fath, odnosno "Pobjeda" na arapskom jeziku.

Kako je rečeno, naređen je koordinisani početak operacija u čitavoj zemlji da bi se "eliminisali sunarodnici koji služe u vojsci, policiji i paravojnim formacijama i koje okupatori koriste za sopstvene ciljeve".

Afganistansko ministarstvo odbrane je talibansku objavu nazvalo "propagandom".

"Talibani neće postići svoje zle ciljeve i njihovo djelovanje će biti poraženo, kao i prethodnih godina", navelo je ministarstvo.
 

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!