Teorije Dodikovog lobiste: Bošnjaci rade na tome da se Čović stavi na crnu listu SAD-a

ZA RUSKI MEDIJI

Teorije Dodikovog lobiste: Bošnjaci rade na tome da se Čović stavi na crnu listu SAD-a

Objavljeno na dan 05.11.2019 - 10:10 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Obrad Kesić, čovjek koji je nekoliko puta tvrdio da će SAD skinuti Milorada Dodika s crne liste, ponovo je u javnost počeo iznositi teorije zavjere. U posljednjem istupu za ruski Sputnik on je iznio "saznanja" da Bošnjaci rade na tome da se predsjednika HDZ-a Dragan Čović pridruži Dodiku na crnoj listi.

Šef predstavništva Republike Srpske u Washingtonu Obrad Kesić kazao je u intervjuu za ruski mediji kako Bošnjaci i njihovi lobisti pokušavaju da kroz Kongres Sjedinjenih Američkih Država "provuku" rezoluciju protiv RS-a zbog "diskriminacije Bošnjaka i kršenja manjinskih prava".

Kako kaže, novost je da je u posljednjih šest mjeseci bošnjački lobi dobio dodatnu energiju jer su angažovali jednu firmu da lobira u njihovo ime, a predvode je dvojica bivših američkih diplomata i trenutno imaju tri cilja.

"Prvi cilj je da se osudi RS. Oni na razne načine zagovaraju nove sankcije protiv RS-a ili prema pojedinim političarima u RS-a. Drugi cilj im je da uvedu sankcije prema liderima Hrvata, prvenstveno prema Draganu Čoviću, koga Bošnjaci u Washingtonu predstavljaju kao ruskog agenta. Treći je da pokušaju ponovo da animiraju američku politiku da još dublje uđe u rješavanje problema u BiH preko specijalnog predstavnika za Balkan Matthewa Palmera i State Departmenta", rekao je Kesić.

O radu lobiste koji je potrošio enormna sredstva građana Bosne i Hercegovine, koji žive na teritoriji RS-a, za lobiranje u interesu SNSD-a dovoljno govori informacija da su predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i visoki funkcioner ove stranke Nikola Špirić stavljeni na crnu listu SAD-a.

U već prepoznatljivom maniru Kesić iznosi teze o "jednoj firmi" i "dvojici bivših američkih lobista" ne navodeći konkretno o kojim subjektima se radi. Posebno je zanimljivo što njegove teze o bošnjačkom lobiranju da se Čović pridruži Dodiku i Špiriću na "crnoj listi" dolaze samo dva dana prije sastanka predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića o uspostavi vlasti.

Već izvjesno vrijeme u političkim krugovima priča se kako Dodik strahuje od toga da će politički predstavnici Bošnjaka i Hrvata postići dogovor i odlučnije krenuti u prevazilaženju problema s kojim se BiH susreće na NATO putu, a koje uzrokuje upravo SNSD.

Kesić je za Sputnik rekao da "među bošnjačkim aktivistima i lobistima u Washingtonu postoji frustracija, zato što se sve više vidi da je politika vodećih bošnjačkih stranaka u Sarajevu glavna kočnica za napredak BiH".

Ove tvrdnje nemaju nikakvog smisla posebno ukoliko se uzme u obzir da se i Amerika zalaže za nastavak NATO puta BiH kao i probosanske stranke te da su visoki zvaničnici SAD-a u nekoliko navrata istakli da su sankcije Dodiku urodile plodom.

On je rekao da, iako su bošnjački lobisti usmjereni prema državnom sekretaru Mikeu Pompeu od koga očekuju da nakon eventualne rasprave u Kongresu uvaži zahtjeve Bošnjaka, ne vjeruje da imaju neku šansu za uspeh "jer je bošnjačka zajednica u SAD u potpunosti protiv predsjednika Trumpa".

Na nivou bajke zvuče priče Kesića da bošnjačka zajednica u SAD-u ima utjecaj na politiku američkog predsjednika i to na način da će Trump zamjeriti Bošnjacima što ga ne podržavaju te zatražiti od republikanskih kongresmena da ne uvaže navodne zahtjeve Bošnjaka.

"Međutim, to ne znači da aktivnosti bošnjačkih lobista ne bi mogle da donesu neku štetu po interese RS i Srbije, i zato ih ne bi trebalo ni omalovažavati. Riječ je o najozbiljnijem pokušaju bošnjačkih lobista u posljednjih pet do deset godina da se reorganizuju i usmjere ka nekim svojim ciljevima", kazao je Kesić.

Shvatanje američke politike od SNSD-ovih političara proteklih nekoliko godina javnost u Bosni i Hercegovini dočekivala je s podsmijehom. U tom kontekstu treba podsjetiti na blamažu sadašnje predsjednice RS Željke Cvijanovića i supruge Milorada Dodika koje su kupile stojeće karte za proslavu inauguracije američkog predsjednika Donalda Trumpa pokušavajući javnost uvjeriti kako su zapravo dobile pozivnice američke administracije.

Tu je svakako i izjava Nikole Špiriće kako su ga na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država stavili ni manje, a ni više nego "islamski teroristi" koji su umiješani u napade 11. septembra 2001. godine koji su se desili u New Yorku, ali i spin Obrada Kesića kako će na čelo Ministarstva finansija SAD-a doći Dodikovi ljudi koji će mu ukinuti sankcije.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!