Test krvi otkriva rak dojke pet godina prije pojave simptoma

!

Test krvi otkriva rak dojke pet godina prije pojave simptoma

Objavljeno na dan 04.11.2019 - 12:37 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Test krvi mogao bi da otkrije rak dojke pet godina prije nego što se simptomi pojave, navode istraživači sa Univerziteta Nottingham koji su obavili pilot studiju, objavio je Sky News. Oni se nadaju da bi test u kliničkoj upotrebi mogao da se nađe za pet godina.

Ćelije raka proizvode proteine antigene koji podstiču organizam da proizvode antitijela protiv sebe samog - autoantitijela. Istraživači na Univerzitetu Nottingham kažu da razvijaju test koji identifikuje imuni odgovor organizma na antigene povezane s rakom.

Naučnici su u pilot studiji uzeli uzorke krvi od 90 pacijenata oboljelih od karcinoma dojke u trenutku kada im je bolest dijagnostkovana. Uzorke su uporedili sa nalazima 90 osoba koje nemaju karcinom. 

"Bili smo u stanju da detektujemo rak sa značajnom tačnošću identifikujući ova autoantitijela u krvi", kazao je dotorant Daniyah Alfattani koji je učestvovao u istraživanju.

On je dodao da test mora da se razvije i dodatno potvrdi.

Međutim, rezultati za sada ohrabruju da je moguće otkriti rak dojke i prije nego što se prvi simptomi pojave. Istraživači sada testiraju uzorke 800 pacijenata i procjenjuju da bi test mogao da bude u kliničkoj upotrebi za pet godina.  TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!