Top 3 laganih deserta u čaši koji će zadovoljiti različite ukuse

Lagani deserti u čašama

Top 3 laganih deserta u čaši koji će zadovoljiti različite ukuse

Objavljeno na dan 02.07.2015 - 12:34 | Izvor: USKinfo.ba | USKinfo.ba


1. PRAVI TURSKI SUTLIJAŠ

Sastojci za 8 osoba:

  • 6 šolja vode
  • 2 šolje riže
  • 3 šolje mlijeka
  • 15 kašika šećera
  • 2 vanilin sećera
  • 1 puding vanile
  • cimet ako volite

Priprema
1. Stavite vodu na pleh pa kad prokuha, dodajte rižu i miješajte da ne zagori.
2. Kad je skoro gotov, dodajte mlijeko, šećer i vanilin šećer.
3. Pred kraj kuhanja dodajte puding rastvoren u mlijeku. Kratko vratite na vatru da završite proces kuhanja.
4. Vreli sutlijaš stavite u mokre posudice, ukrasite po želji čokoladom ili voćem

2. BANANE U KREMI


Deserti posluženi u čašama su odličan izbor za sve one koji nisu pretjerano vični u spravljanju slatkih jela, posebno kad je u pitanju dekorisanje. Lagani desert od banana i divne kreme sa aromom od vanile će zadovoljiti sve ukuse, a vi ćete zablistati.

Banane, vanila krema, šlag i malko hrskavih keksića su spoj koji jednostavno morate voljeti.

Potrebni sastojci:

Krema od vanilije

750 ml mlijeka
200 g šećera (može i manje)
6 kašika gustina
3 žumanca
2 kašike putera
1 vanilin šećer

Mrvice od graham krekera

1 ½ šolja izmrvljenih graham krekera
1/3 šolje otopljenog putera
1 kašika šećera

Ostali sastojci

Banane
Šlag umućen od slatke pavlake
Karamel krema ili dulce de leche

Za početak napravite kremu od vanilije. U posudi izmješajte malo mlijeka, žumanca i gustin. Mutite žicom za mućenje da ne bude grudvica. Ostatak mlijeka zajedno sa šećerom sipajte u posudu i stavite na vatru da zakuha. Kad je mlijeko prokuhalo, malu količinu uspite u jaja, stalno miješajući da ih zagrijete, pa sve sipajte u vrelo mlijeko, vratite na vatru i ostavite da prokuha nekoliko minuta da se zgusne. Ne zaboravite da morate miješati bez prestanka, energično.

Sklonite kremu sa vatre, umiješajte puter i ostavite da se hladi na sobnu temperaturu. Kad se krema prohladila, pokrijte je plastičnom folijom pa stavite u frižider da se ohladi u potpunosti.

Za hrskave krekere, izmrvite kekse, prelijte ih puterom, dodajte šećer, sve izmiješajte, utisnite u dno kalupa za torte i pecite na 170C, 10-12 minuta. Ostavite da se ohladi pa krenite na slaganje deserta.

U staklene posudice, na dno sipajte mrvice od graham krekera, preko sipajte nekoliko kašika kreme od vanilije, preko kreme ređajte kolutove banana, a preko banana ide šlag. Na šlag stavite još mrvica od krekera, zatim preko sipajte karamel kremu ili dulce de leche pa ponovo premažite sa kremom od vanilije, poredajte banane i na kraju ukrasite sa šlagom, bananama i mrvicama od krekera.


Cheesecake u čaši: Lagani recept baš za ljetni gušt
Torta ili kolač od sira brojnima je omiljen ljetni desert osvježavajuć, ukusan i najvažnije lagane teksture koja ne opterećuje želudac. Pa baš kada smo pomislili da bolje od navedenog ne može otkrili smo još laganiju, u pripremi, ali i sastojcima malu sestricu ovog deserta. Za njezinu pripremu ne morate niti uključiti pećnicu.

Podloga ili baza:
- 50 g integralnog keksa
- 25 g maslaca omekšanog na sobnoj temperaturi

Krema:
- 100 g grčkog jogurta
- 50 g svježeg krem sira
- 75 g slatkog vrhnja
- 1 žlica šećera u prahu

Preljev:
- 250 g jagoda
- 1 žlica šećera
- 1 žlica svježe cijeđenog soka limuna

Priprema:
1. Keks sameljite i pomiješajte s maslacem rastopljenim na sobnoj temperaturi. Smjesu rasporedite u 3 zdjelice ili čaše te zbijte pomoću oblog dijela žlice, te ostavite u hladnjaku dok pripremate ostatak kolača.

2. Slatko vrhnje istucite sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsto, jogurt izmiješajte sa svježim sirom i dodajte u tučeno vrhnje. Sve sastojke nježno miješajte dok se ne sjedine. Kremu dodajte na pripremljenu podlogu od keksa i ponovno sve vratite u hladnjak na najmanje sat vremena.

3. U međuvremenu svježe jagode nasjeckajte na sitno i preacite u lončić dodajte šećer i limunov sok te stavite u lončić i kuhajte na laganoj vatri oko deset minuta uz neprestano miješanje. Smjesu ostavite da se ohladi i potom je dodajte na prethodnu kremu. Vratite u hladnjak do posluživanja.

Savjet: Doza navedenih sastojaka dovoljna je za 3 porcije deserta ili manje ovisno o veličini čaše. Voće u preljevu možete mijenjati po želji, ali uz sir najbolje odgovara kiselkasto voće poput višanja, malina, kupina i svih vrsta bobičastog voća.





KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!