Tramp prijeti da će angažirati vojsku, demonstranti rastjerani suzavcem i gumenim mecima

SVIJET

Tramp prijeti da će angažirati vojsku, demonstranti rastjerani suzavcem i gumenim mecima

Objavljeno na dan 02.06.2020 - 08:06 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Američka vojska znatno povećava broj pripadnika Nacionalne garde u glavnom gradu, a u blizini su raspoređeni i vojnici radi mogućeg odgovora na proteste, izjavio je dužnosnik ministarstva obrane.

Protesti su izbili širom zemlje zbog smrti 46-godišnjeg Afroamerikanca Džordža Flojda (Georgea Floyda) koji je umro nakon što mu je bijeli policajac pri hapšenju gotovo devet minuta koljenom pritiskao vrat, držeći ga prikovanog za tlo unatoč vapajima da nema zraka.

Predsjednik Donald Tramp (Trump) kazao je da će u glavnom gradu rasporediti hiljade vojnika i da će ugušiti nemire u zemlji.

- Gradonačelnici i guverneri moraju osigurati premoćnu policijsku silu dok se nasilje ne utiša - izjavio je Trump.

- Ako grad ili savezna država odbiju poduzeti mjere potrebne da se zaštiti život i imovina njihovih stanovnika, poslat ću američku vojsku i brzo riješiti problem umjesto njih - poručio je.

U tom je trenu policija u blizini Bijele kuće ispalila suzavac i gumene metke na mirne prosvjednike. Reutersov fotograf Džonatana Ernst (Jonathan) svjedočio je nasrtaju policije, uključujući na policajce na konjima, na prosvjednike u Parku Lafayette, preko puta predsjedničke rezidencije.

Gradonačelnik Vašingtona oštro je kritizirao Trampov odnos prema krizi.

Odvojeno je neimenovani visoki dužnosnik ministarstva obrane za Reuters izjavio da je u glavnom gradu mobilizirano svih 1.200 pripadnika Nacionalne garde te da pet saveznih država šalje još 600 do 800 njih koji bi u Washington mogli stići do večeri po lokalnom vremenu.

Drugi dužnosnik ministarstva obrane kazao je da neki pripadnici nacionalne garde nose smrtonosno oružje.

Na širem području grada raspoređeni su i vojnici, uključujući vojnu policiju i inženjeriju, i spremni su intervenirati ukaže li se potreba.

Nadamo se da s obzirom na pojačane snage Nacionalne garde to neće biti potrebno, kazao je prvi dužnosnik.

- Odluku o slanju vojnika na ulice morao bi u ovom trenutku donijeti predsjednik - dodao je.

Tramp je naveo i da će rasporediti hiljade i hiljade naoružanih vojnika i policajaca, da zavedu red.

- Ako grad ili država odbijaju da preduzmu akciju koja je potrebna da se odbrane životi i imovina njihovih građana, onda ću ja da rasporedim vojsku SAD i brzo da riješim problem - rekao je Tramp tokom obraćanja iz Bijele kuće.

Pojedini guverneri na ove prijetnje reaguju sa "hvala, ali ne hvala".

Sebe je, obraćajući se naciji, nazvao predsjednikom "reda i zakona", navodeći da će mobilisati sve federalne snage i ističući da je njegova najveća dužnost da brani zemlju i američki narod.

"Zakleo sam se da ću poštovati zakone naše zemlje, i upravo ću to i učiniti". Ocijenio je da nemirima upravljaju "profesionalni anarhisti".

Oni koji ugrožavaju nevine živote i imovinu bit će uhapšeni, pritvoreni i procesuirani po zakonu. Želim da organizatori ovog terora budu obaviješteni da će se suočiti sa najstrožim sankcijama i dugim zatvorskim kaznama, dodao je Tramp.

Mirni demonstranti koji su se nalazili u blizini prethodno su rastjerani suzavcem i gumenim mecima, javlja CNN.

Nakon toga, Trump je prošetao do lokalne crkve Sv. Jovana, gdje više od jednog vijeka predsjednici SAD dolaze na bogosluženje, a koja je djelimično izgorjela tokom protesta u nedjelju uveče. Podigao je Bibliju i pokazao je novinarima, poručujući: "Imamo najsjajniju zemlju na svijetu".

Policijski sat je uveden u mnogim američkim gradovima kako bi se spriječile pljačke. Uprkos tome, demonstranti su i u ponedjeljak uveče bili na ulicama.

Smrt Afroamerikanca Georgea Floyda, ugušenog prilikom hapšenja zbog sumnje da je plaćao falsifikovanom novčanicom od 20 dolara, izazvala je erupciju protesta ali i nasilja već sedam dana.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država poručio je ranije u ponedjeljak guvernerima saveznih država da su isuviše slabi i pozvao ih da mnogo čvršće reaguju na nerede koji postaju sve masovniji i ekstremniji.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!