Tri od deset najzagađujućih termoelektrana u Evropi nalaze se u BiH

Udruženje za zdravlje i okolinu

Tri od deset najzagađujućih termoelektrana u Evropi nalaze se u BiH

Objavljeno na dan 15.03.2016 - 12:36 | Izvor: USKinfo.ba | oslobodjenje.ba


Tri od deset najzagađujućih termoelektrana u Evropi nalaze se u Bosni i Hercegovini, što značajno doprinosi zagađenju zraka koje predstavlja ozbiljan zdravstveni problem, pokazali su rezultati izvještaja ''Neplaćeni zdravstveni račun - Kako nas termoelektrane na ugalj u BiH čine bolesnima''.

Izvještaj je radilo Udruženje za zdravlje i okolinu.

Iz tog udruženja na konferenciji za medije u Sarajevu su kazali da izvještaj pokazuje da se zbog termoelektrana u BiH i zagađenja zraka koje je rezultat njihovog rada BiH suočava s drugim najvišim zdravstvenim troškovima u regiji, nakon Srbije.

Uime Udruženja Vlatka Matković-Puljić istakla je da zagađenje zraka u BiH rezultira ozbiljnim zdravstvenim problemima i visokom stopom preuranjene smrti, hroničnim bolestima pluća te bolestima srca.

Novi izvještaj, navela je, procjenjuje da zdravstveni troškovi povezani sa zagađenjem zraka koje dolazi iz postojećih termoelektrana u BiH iznosi do 3,1 milijardu eura godišnje, što predstavlja trećinu ukupnih troškova iz ovog izvora u regiji zapadnog Balkana.

Naglasila je da bi se prestankom korištenja uglja za potrebe proizvodnje struje poboljšao kvalitet zraka, a ujedno bi se smanjile i štetne karbonske emisije.

Dodala je da kombinacija ispušnih plinova iz termoelektrana na ugalj, drugih industrijskih postrojenja, transporta i stambenog grijanja ugrožavaju zdravlje i prosperitet zemalja.

Istakla je da cifre Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da ekonomski troškovi preuranjene smrti koje su rezultat zagađenja zraka u BiH iznose 21,5 posto državnog BDP-a, u poređenju sa 4,5 posto u Njemačkoj.

Pulmologinja i klinička alergologinja Zehra Dizdarević je kazala da su rezultat velikog zagađenja zraka česti astmatični napadi i povećanje prijema u bolnicu zbog plućnih i srčanih problema.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!