Tri recepta za današnji iftar: Od čorbice do kolača

IFTAR

Tri recepta za današnji iftar: Od čorbice do kolača

Objavljeno na dan 24.04.2020 - 12:44 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Muslimani širom svijeta danas poste prvi dan ramazana. Za muslimane je to sveti mjesec jer je u njemu počela objava Kur'ana. Post predstavlja potpuno odricanje od hrane, pića, pušenja i tjelesnih zadovoljstava, ali i nedoličnog govora i ponašanja. Tokom ramazanskog posta mogu se konzumirati dva obroka: jutarnji (sehur) i večernji (iftar).

Danas vam donosimo prijedlog za prvi iftar

Begova čorba

Potrebno:

-300 g kokošijeg mesa
-200 g korjenastog povrća (mrkva, peršin, celer)
-50 g maslaca
-50 g brašna
-20 g suhe bamije
-1 žumance
-50 gr kajmaka ili milerama
-1/2 limuna
-1 lovorov list
-malo soli i bibera

Priprema:

-Prvo pripremiti bamiju tako što se treba staviti da kuha s malo limuna 20-ak min. Ocijediti te ostaviti po strani
-Pileće meso oprati, staviti u šerpu s vodom, dodati očišćenu cijelu mrkvu, peršun, celer i lovor, posoliti i kuhati
-Kada je meso kuhano, supu procijediti, odvojiti meso od kostiju, i izrezati ga na kockice
-Na kockice izrezati i kuhanu mrkvu te nasjeckati peršun i celer
-U drugoj šerpi staviti maslac, zagrijati ga te dodati brašno, propržiti malo, te zaliti temeljcem/supom i kuhati 15-ak min
-Dodati meso i izrezano povrće, bamiju, pa sve skupa kuhati još nekoliko minuta
-Na samom kraju razmutiti žumance s kajmakom te uz miješanje lagano dodati supi
-Servirati s kašikom pavlake na vrhu

Sočna jednostavna pita

Potrebno:

-500 g kore za savijače
-1 srednja glavica crvenog luka
-500 g mljevenog mesa
-3 srednja krompira
-so, biber

Zaljev:

-3 jaja
-1 dl ulja
-1 čvrsti jogurt
-2 dl kisele vode
-1 kašičica soli
*Sve skupa smiksati i ostaviti po strani

Priprema:

-Luk sitno isjeći i kratko popržiti na malo ulja
-U luk dodati mljeveno meso, posoliti, pobiberiti i nastaviti dinstati još koji minut
-Dok se meso dinsta, oguliti krompir te ga izrendati na krupnije
-Krompir pomiješati s mesom i lukom, ako je potrebno još začiniti. Ostaviti da se malo prohladi.
-Protvan vel. 35×25 premazati s malo ulja i staviti koru presavijenu na pola.
-Tu koru premazati s malo ulja i na nju staviti drugu koru, opet presavijenu na pola
-Na tu drugu koru posuti malo nadjeva te prekriti novom presavijenom korom
-Redati do kraja istim redoslijedom dok se sve ne potroši, s tim da posljednje dvije kore moraju biti bez nadjeva
-Pitu isjeći na kocke 6x6 ili po želji te zaliti prethodno pripremljenim zaljevom
-Ostaviti je 20-ak min da odstoji dok kore malo ne upiju zaljev
-Peći u zagrijanoj rerni na 180C dok lijepo ne porumeni 40-ak min

Kolač na čaše

Potrebno:

– 1 čaša šećera
– 1 čaša brašna
– 1 čaša mljevenih lješnjaka ili oraha
– 1 čaša kisele pavlake
– 1/2 čaše kakaa
– 1/2 čaše ulja
– 1 vanilin šećer
– 1 prašak za pecivo
– 4 jaja

Priprema:

-Jaja i oba šećera umutiti
-Dodati ulje i pavlaku
-Dodati kakao lješnjake, brašno i prašak za pecivo
-Sve skupa dobro umutiti
-Sipati u manju tepsiju na papir za pečenje te peći u zagrijanoj rerni na 200 - 30 min
-Ohladiti i rezati na kocke
-Po želji se može preliti istopljenom čokoladom te posuti šećernim mrvicama
*čaša od 200 ml




PODIJELI OVU VIJEST



KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!