Marketing USKinfo.ba
Tribunal zabranio posjete ljekara Ratku Mladiću

Haag

Tribunal zabranio posjete ljekara Ratku Mladiću

Objavljeno na dan 13.11.2017 - 19:18 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Glavni ljekar u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala Pol Falke zabranio je posjete ljekara optuženom za ratne zločine, bivšem komandantu Glavnog štaba VRS-a, Ratku Mladiću do izricanja presude, rekao je njegov sin Darko Mladić.

"Sekretar Tribunala nas je usmeno obavestio da je glavni lekar u pritvorskoj jedinici Pol Falke zabranio posete lekara Mladiću, jer bi one mogle ugroziti i oštetiti njegovo zdravlje", rekao je Darko Mladić.

On je naveo da je odbrana u međuvremenu dobila podnesak tog ljekara, odnosno njegov javni dio, jer, kako je istakao, postoji i tajni dio podneska, koji Tribunal nije dao ni odbrani ni Mladiću.

"Postoji tajni deo njegovog mišljenja, koji se drži u tajnosti i od odbrane i od generala Mladića, što ne bi smelo po pravilu 31", rekao je Darko Mladić.

On je poručio da će se odbrana žaliti na ovu odluku Tribunalu i naveo da se razmatra da li će žalbu uputiti i nekoj organizaciji za zaštitu ljudskih prava.

"Mi smo tek sad dobili dokumenta i analiziramo ih, a sutra ćemo, ako ne i večeras pisati žalbu. O tome će odlučiti advokati", rekao je Darko Mladić.

Advokati Ratka Mladića su prošle sedmice tražili od Tribunala da pokrene postupak protiv Falkea za nepoštovanje suda, tvrdeći da opstruiše posjetu srbijanskih ljekara Mladiću u pritvorskoj jedinici.

Mladićeva porodica i odbrana ističu da je on pretrpio više moždanih udara, ali da to haški ljekari kriju i da mu je zdravlje ozbiljno ugroženo.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Mladić optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012., godinu dana nakon što je on, krajem maja 2011., poslije 16 godina bjekstva, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Haag.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!