Trinaesti dan ramazana: Ideja za iftar

RECEPT

Trinaesti dan ramazana: Ideja za iftar

Objavljeno na dan 06.05.2020 - 11:36 | Izvor: USKinfo.ba | iftarski.meni


Za današnju iftarsku sofru spremili smo za vas sljedeće prijedloge:

Krem čorba od brokule

  • Potreban materijal:

1 kg brokule
30 g maslaca
500 ml mlijeka
so
vegeta
brašno

  • Priprema:

Skuhati brokulu da postane mekana i od nje napraviti “pire” dodati mlijeko, maslac i kuhati polako dok se ne zgusne zatim dodati so i vegetu, napraviti malu zapršku od brašna , promiješati i dobar tek!

 

Pileći ražnjići

  • Potreban materijal:

4 filea bijelog pilećeg mesa bez kostiju i kože
6 kašika maslaca od kikirikija
4 kašike maslinovog ulja
1/2 kašike chili u prahu
1 čehna bijelog luka

 

  • Priprema:

Oštrim nožem narezati piletinu na dugačke rezance. U većoj zdjeli dobro izmiješati maslac od kikirikija, chili i usitnjeni bijeli luk. Dodati piletinu i dobro je uvaljati u tu smjesu da bude sva pokrivena. Poklopiti i ostaviti na hladnom mjestu da se marinira. Meso zmijoliko nabosti na ražnjiće i peći na roštilju ili grilu 5 – 10 minuta okrećući povremeno.

 

Paprike punjene gljivama

  • Potreban materijal:

8-10 paprika
500 g gljiva (pečurke, šampinjoni…)
3 glavice luka
2 čaše riže
500 g paradajza
1 vezica peršuna
biber
so
ulje

  • Priprema:

Na  ulju popržite sitno narezani luk, gljive isječene na listiće, zatim dodajte rižu (napola kuhanu) i sitno narezani peršun. Posolite, pobiberite i pustite da se ohladi. Tako pripremljenim nadjevom punite paprike i složite ih u vatrostalnu posudu. Paradajz ogulite, sitno narežite i posložite preko složenih paprika. Dodajte malo vode i pecite u dobro zagrijanoj pećnici na jakoj vatri dok ne prokuha, zatim smanjite temperaturu i pecite na laganoj vatri dok ne dobije lijepu rumenu boju.

Torta sa višnjama

Potreban material:

500g slatke pavlake
300g šlag – pjene
1 kisela pavlaka
200g keksa
300g mljevenog keksa
1/2 kg višanja
1/2 l mlijeka
1 štangla čokolade za kuhanje

 

Priprema:

Umutiti slatku pavlaku. Umutiti 200g šlaga sa 2dl mlijeka i u to dodati kiselu pavlaku.Sve to sjediniti (kiselu pavlaku i šlag) i podijeliti na 2 dijela, pa u jedan dio staviti 300g keksa. Keks u komadu umakati u mlijeko i redati na plato. Zatim poredati jednu polovinu mase, višnje, drugu polovinu mase (s keksom) i odozgo nafilovati sa ostatkom umućenog šlaga. Ukrasiti izrendanom štanglom čokolade za kuhanje.

 




PODIJELI OVU VIJEST



KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!