Troje bh. državljana dalo izjavu u Ambasadi BiH u Sloveniji o pokušajima vrbovanja SOA-e

NASTAVAK AFERE

Troje bh. državljana dalo izjavu u Ambasadi BiH u Sloveniji o pokušajima vrbovanja SOA-e

Objavljeno na dan 27.03.2019 - 14:34 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Troje bosanskohercegovačkih državljana danas je dalo izjavu u Ambasadi BiH u Ljubljani u kojima tvrde da su ih obavještajci Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Hrvatske pokušali vrbovati.

Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio otpravnik poslova u Ambasadi BiH u Sloveniji Veljko Obrenović koji nam je kazao kako u ovom trenutku ne mogu iznositi nikakve detalje vezane za ove navode. 

"Zbog povjerljivosti podataka ne možemo davati nikakve detaljnije podatke. Dostavit ćemo Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine danas njihove izjave", rekao je Obrenović. 

Istakao je da je riječ o tri osobe koje su jučer kontaktirale Ambasadu BiH u Ljubljani, a koje su danas dale i zvanične izjave. 

Svjedočenja bh. državljana koji borave u Sloveniji nastavak su špijunske afere koja je prije nekoliko mjeseci objavljena na portalu Žurnal, a koju je potvrdio i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. 

SOA se navodno koristila čak i prijetnjama kako bi prisilila državljane Bosne i Hercegovine da počnu raditi u interesu ove službe. Jedan od bh. državljana koji je bio predmet isljeđivanja SOA-e potvrdio je da su hrvatski obavještajci od njega tražili čak da prenosi oružje u medžlis u blizini Zenice. Navodno je sve urađeno kako bi se pokazale tačnim tvrdnje predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović kako je Bosna i Hercegovina "leglo terorizma".

Predmet o potencijalno najvećoj špijunskoj aferi na Zapadnom Balkanu formiralo je i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić dostavio je jučer i članovima Predsjedništva BiH informacije o djelovanju obavještajaca i diplomata iz Republike Hrvatske.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!