Trudna ženka kita uginula zbog 22 kilograma plastike u želucu

Sardinija

Trudna ženka kita uginula zbog 22 kilograma plastike u želucu

Objavljeno na dan 02.04.2019 - 12:13 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


U želucu leša trudnog kita ulješure kojeg je prošle sedmice more izbacilo na obalu Sardinije nađeno je 22 kilograma plastike, piše CNN. 

Mrtva životinja, duga osam metara, nađena je na plaži turističkog mjesta Porto Cerva.

"U želucu su se nalazile vreće za smeće, ribarske mreže, cijevi, dijelovi paketića koji se koriste za pranje rublja na kojima je još uvijek vidljiv barkod i robna marka te mnogi drugi predmeti od plastike koje više nije moguće identificirati", rekao je za CNN Luca Bittau, ekolog i predsjednik neprofitne organizacije SEAME Sardinia.

"Bila je trudna i gotovo je sigurno pobacila prije nego što se nasukala na obalu. Fetus je već bio dosta razvijen", dodao je.

Na spomenutu tragediju, odnosno na jasan dokaz koliko smo naše more onečistili plastičnim otpadom, reagirao je italijanski ministar okoliša Sergio Costa.


"Ima li još onih koji tvrde da ovo nije važan problem? Za mene jest, za mene je to prioritet", napisao je ministar na Facebooku.

"Bez razmišljanja smo masovno koristili predmete od jednokratne plastike i sada plaćamo cijenu. Zapravo, prvenstveno je plaćaju životinje, a onda mi", dodao je.

Osvrnuo se i na nedavnu odredbu Europskog parlamenta kojom se uvodi zabrana određenih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, poput slamki i pribora za jelo, za sve zemlje članice od 2021.g.

"Italija će biti jedna od prvih zemalja koje će provesti ovu odredbu", obećao je Sergio Costa. "Krenuli smo u rat s jednokratnom plastikom."

Prošloga mjeseca na Filipinima je pronađen mrtav mladi kit s 40 kilograma plastičnih vrećica u želucu, prenosi Index.hr
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!