Trump: Milioni imigranata će biti deportovani, dižemo zid na granici s Meksikom

SAD

Trump: Milioni imigranata će biti deportovani, dižemo zid na granici s Meksikom

Objavljeno na dan 01.09.2016 - 09:58 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Predsjednički kandidat američkih Republikanaca Donald Trump kazao je kako će Meksiko platiti podizanje zida na granici, te da će on srediti problem s velikim brojem imigranta koji nemaju dokumente. U prevodu, to bi značilo da će ti imigranti biti protjerani.

Trump je održao govor u Arizoni kazavši kako će osigurati granicu te ostaviti mogućnost da milione ilegalnih imigranata bude deportovano.

Prije govora sastao se sa meksičkim predsjednikom Enriqueom Penom Nietom, ali nisu razgovarali o finansiranju zida. No meksički predsjednik je rekao kako je kazao Trumpu da Meksiko neće platiti taj zid.

Pojavile su se špekulacije da će Trump odustati od svog plana deportacije koji bi obuhvatio 11 miliona imigranta koji nemaju dokumente a žive u SAD-u. Tokom govora o Phoenixu slao je konflikte signale, piše BBC. Kazao je kako njihova sudbina nije "centralno pitanje" i da će deportacija "kriminalnih stranaca" biti prioritet.

"Ponašat ćemo se sa dostojanstvom prema svakome ko živi u našoj zemlji", kazao je Trump da bi kroz nekoliko minuta rekao: "Svako ko je ušao u SAD ilegalno je predmet deportacije. To znači da imamo zakone".

Kazao je kako će biti napravljena posebna jedinica za deportacije koja će deportovati imigrante osuđene za kriminal. Obećao je da će skratiti put do dobijanja državljanstva, ali da će se oni koji traže državljanstvo morati vratiti u svoje zemlje prvo. Imigranti će imati sada velike probleme jer će proći kroz ekstremne provjere. Problem će imati i oni koji ostanu u državi nakon što im istekne viza. No, izgleda da su Trumpova glasačka meta i afro-amerikanci i latino ljudi jer je kazao da će zaštiti njihova radnička prava. Razlog je taj što mu nedostaje 55 miliona njihovih glasova.

Obećao je da će se kriminalnih imigranta riješiti u prvih sat vremena nakon što uđe u Bijelu kuću, te da će potpisati nalog za podizanje zida.

Kao što to obično biva u njegovim govorima, ponovo je optužio Hillary Clinton za nešto, a ovaj put je rekao kako će ona uvesti politiku otvorenih granica i pomilovati imigrante.

Nakon sastanka s meksičkim predsjednikom utvrđeno je da je Trump zbog svojih ideja i pogleda postao vrlo omražena osoba među tim narodom, a Nieto je kazao kako su upućene i ozbiljne prijetnje njegovoj zemlji.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!