Tržište će uskoro preplaviti zdrava roza čokolada

Voćni okus

Tržište će uskoro preplaviti zdrava roza čokolada

Objavljeno na dan 12.09.2017 - 10:20 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Bez umjetnih bojila, original roza, a već je zovu novom čokoladom.

Riječ je o čokoladi na kojoj kompanija Barry Callebaut radi dugih 13 godina, a čini se da će konačno dočekati svjetlost dana i stići na tržište za šest mjeseci.

Ovo je prva inovacija u prirodnoj boji čokolade, još otkako je Nestle prije 80 godine svijetu predstavio bijelu čokoladu.

Nije riječ o modernom novitetu koji će u sebi sadržavati umjetne sastojke, arome i bojila. Roza boja zapravo potječe od posebnih zrna kakaovca, poznatog kao ruby kakao koji uspijeva samo u Obali Bjelokosti, Ekvadoru i Brazilu, a iako je pronađen prije 13 godina, trebalo je dugo da se osmisli najbolji način kako od tog neobičnog zrna napraviti ukusnu, neobičnu, zdravu i popularnu čokoladu.

Kako je opisao šef inovacija kompanije Barry Callebaut Peter Boone, roza boja koja će ovu čokoladu činiti jedinstvenom na tržištu stiže od roza praha koji se dobiva posebnim procesom mljevenja ovog specifičnog zrna kakaa, a čokolada ima nešto laganiji, čak pomalo voćni okus.

 

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!