Marketing USKinfo.ba
Tržište e-cigareta izmaklo kontroli: Kuga našeg doba

Zdravlje

Tržište e-cigareta izmaklo kontroli: Kuga našeg doba

Objavljeno na dan 05.09.2019 - 12:34 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Predsjednica Udruženja za zdravlje ljekarka Elif Dagli upozorila je na veoma štetne posljedica korištenja elektronskih cigareta koje su u proteklih nekoliko godina preplavile tržišta u Americi i Evropi.

Profesorica Dagli je u razgovoru istakla da su e-cigarete kuga našeg doba. Ona tvrdi da je taj proizvod na tržištu odveć izmakao kontroli i da sadrži ogromne količine nikotina.

Ističući kako su istraživanja pokazala da je u prethodne dvije godine skoro udvostručen broj korisnika e-cigareta u SAD-u, Dagli je kazala da je u proteklom mjesecu u 15 saveznih američkih država hospitalizirano 149 pušača kojima je dijagnosticiran neki problem respiratornog trakta.

“Posljedice korištenja e-cigareta sve su češća tema na skupovima ljekara i stručnjaka. Preliminarna istraživanja pokazala su da gliserol, propilen glikol i aromatična ulja iz e-cigareta toksično djeluju na epitelne ćelije pluća“, kazala je Dagli.
Ističući da je u toku niz opsežnih istraživanja, Dagli je kazala da preliminarni rezultati potvrđuju da dodaci i osnovni sastojci e-cigareta izazivaju niz hemijskih reakcija i štetnih posljedica po organizam.

Zaslađivači iz e-cigareta su materije za koje Dagli tvrdi da se ne bi smjeli unositi u pluća. Navela je primjer e-cigareta s okusom keksa i kazala da je keks siguran za jesti, ali da to ne znači da dobar i za pušenje.

E-cigarete su elektronski uređaji koji se koriste kao zamjena za klasične duhanske cigarete, a Dagli je kazala da korisnici mogu birati koje okuse i šta da konzumiraju pomoću tih uređaja.

“Nikotin se koristi i nekontrolirano visokim dozama, a moguće je tim uređajem konzumirati i opijate, marihuanu. Najveće zdravstvene probleme imali su upravo korisnici koji su uživali u derivatima kanabisa“, kazala je Dagli.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!