Turci šalju vojnike u Azerbejdžan

...

Turci šalju vojnike u Azerbejdžan

Objavljeno na dan 18.11.2020 - 09:09 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Turski parlament odobrio je u utorak raspoređivanje trupa koje će se pridružiti ruskim snagama na osmatračnici u Nagorno-Karabahu nakon što su Armenija i Azerbejdžan potpisali sporazum o prekidu vatre uz posredovanje Rusije, za okončanje borbi oko enklave.

Ovo će omogućiti turskim trupama da budu smještene u centru godinu dana, kao dio sporazuma između Ankare i Moskve o praćenju provedbe prekida vatre, koji je Azerbejdžan zaključio u teritorijalnim dobicima. Otprilike 2.000 ruskih mirovnih trupa sada će također biti raspoređeno u tom regionu, javlja Reuters.

U pismu parlamentu u kojem traži odobrenje mandata, predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da će prisustvo turskih trupa i "ako je potrebno civilnog osoblja iz naše zemlje, biti u korist mira i prosperiteta regionalnih ljudi i neophodno je za naše nacionalne interese".


Prekid vatre potpisan 10. novembra zaustavio je vojnu akciju u i oko Nagorno-Karabaha, međunarodno priznatog kao dio Azerbejdžana, ali naseljenog etničkim Armencima, nakon najgorih borbi u regiji od 1990-ih.

Turska je optužila Armeniju za okupaciju azerbejdžanske teritorije i obećala solidarnost sa svojom etničkom, turskom rodbinom u Azerbejdžanu.

Foto:AFP
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!