Turistički radnici traže promjene uslova za ulazak stranaca u BiH

Protest u Sarajevu

Turistički radnici traže promjene uslova za ulazak stranaca u BiH

Objavljeno na dan 09.06.2021 - 14:35 | Izvor: USKinfo.ba | Fokus.ba


Veliki broj turističkih radnika izašao je danas na proteste u Sarajevu, želeći da skrenu pažnju na probleme turističkog sektora u Bosni i Hercegovini.

Protestna šetnja je krenula od Sebilja pa do Parlamenta BiH, a samo neke od poruka ovih turističkih radnika su bile: Ne želimo pomoć već posao, Dosta politike preko naših leđa, Sport, kultura i kultura bez granica…

Senad Halilović iz Udruženja turističkih privrednika u BiH objasnio je sve nedaće turističkih radnika, ali i njihove zahtjeve.

“Svjedoci ste da se Ministarstvo vanjskih poslova BiH oglušilo na naše zahtjeve gdje su trebali usvojiti tri tačke dnevnog reda – liberizacija ulaska stranaca u BiH, te prijevremeno ukidanje viza za građane Saudijske Arabije, Velike Britanije i Irske. Ništa se nije usvojilo i zato smo izašli na ulice, kako bi ukazali na naše probleme i da se konačno odluke donesu, kako bi država radila u službi privrede i radnika“, rekao je Halilović.

Da svaki stranac može ući u BiH, ukoliko je vakcinisan, ili je u prethodnih šest mjeseci odbolovao koronavirus ili ima PCR ili antigenski test, jeste jedan od zahtjeva turističkih radnika.

Tu je i drugi zahtjev – stavljanje van snage odluku o vizama za građane Velike Britanije, Saudijske Arabije i Irske.

“Očekujemo veliki priliv gostiju, spremni su hoteli, kao i prijevoznici, a niko nije mogao vjerovati da će se ‘normalne odluke’ ispolitizirati da toliko čekamo“, naveo je Halilović.

Kada je riječ o trenutnom stanju, Halilović je rekao da je loše, pa je i u njegovom hotelu 10 posto popunjenost s gostima, a cijene su niže.

Ipak, bolje je nego proteklih mjesec dana, prema njegovoj procjeni.

“Živnuli su i ljudi, te očekujemo da će se ove tačke izglasati i da ćemo u narednih 10 dana pričati o ljepotama BiH i problemima šta ukoliko veliki broj gostiju dođe“, poručio je Halilović.TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!